Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου η κακοκαιρία Ariel, η οποία,  σύμφωνα με την ΕΜΥ, οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία που κινείται ανατολικά. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου.

Ads

Σύμφωνα με το έκακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού τη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών  στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ.  

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότεραΣτη Κρήτη, ήδη από το βράδυ της Τρίτης η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την κακοκαιρία όλες οι υπηρεσίες που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ads

Πιο αναλυτικά:

  • Από σήμερα το πρωί 30 Νοεμβρίου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.
  • Από σήμερα το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.
  • Από το απόγευμα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2022 τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Στυλιανίδη

Μέσα στη μέρα είναι προγραμματισμένη νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του Υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία με την ονομασία Ariel. Σε λίγο αναμένεται νέα σύσκεψη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Live η πορεία της κακοκαιρίας