Μεγάλες επιβαρύνσεις προστίθενται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Η πρόβλεψη για μείωση του αφορολογήτου ορίου και αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης, φέρνει «μαχαίρι» 50% σε όλες τις φοροαπαλλαγές ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στις δαπάνες που υπολογίζονται για τις μειώσεις των φόρων.

Ads

Μόνο από την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης η επιβάρυνση αγγίζει ακόμη και τα 820 ευρώ, ενώ το γεγονός ότι η έκπτωση φόρου από τις φοροαπαλλαγές μειώνεται από το 20% στο 10% για όλα τα εισοδήματα, και όχι για αυτά που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ όπως είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι, επιρρεάζει ακόμη περισσότερο προς τα χείρω το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων.

Η νέα φορολογική κλίμακα

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του νομοσχεδίου για τις «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο–βαθμολόγιο,  εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» που κατέθεσε στην Βουλή την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνεται νέα προοδευτική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και με  ορισμό του αφορολόγητου ορίου τις 5.000 ευρώ.

Ads

Η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύει για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων που θα δηλωθούν το 2012 έχει ως φαίνεται στην επισυναπτόμενη φωτογραφία.

Συγκεκριμένα υπάρχουν δυο κλιμάκια λιγότερα σε σχέση με την κλίμακα που προέβλεπε ο Ν.3986/2011 και λόγω του χαμηλότερου αφορολογήτου που μειώνεται από τις 8.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ επιφέρει επιβαρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Προβλέπεται πάντως οι νέοι ηλικίας έως 30 χρόνων, οι συνταξιούχοι άνω των εξήντα πέντε ετών, καθώς και τα άτομα με εδικές ανάγκες να έχουν αφορολόγητο ποσό στις 9.000 ευρώ.

Ειδικά για τους συνταξιούχους και τα άτομα με εδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα περιορίζεται ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ.

Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%. Ο συντελεστής  αυτός αυξάνεται σε 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση. Ο φόρος που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.

Φοροαπαλλαγές με ποσοστό 10% για όλους

Ειδικότερα, όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, προβλέπεται μείωση του φόρου της κλίμακας κατά ποσοστό 10% των ακόλουθων δαπανών:

  • Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,
  • Των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του,
  • Της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα,
  • Των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας,
  • Των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων,
  • Των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας,
  • Της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο,
  • Των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.
  • Της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων,
  • Των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς,
  • Των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου,
  • Των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

Επιβάρυνση για τους πολύτεκνους

Νέες επιβαρύνσεις έρχονται για τους πολύτεκνους, αφού με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογούμενου που τον βαρύνουν και κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο που τον βαρύνουν. Πάντως το κατά περίπτωση αφορολόγητο ποσό ισχύει, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών.
 

Αποδείξεις δαπανών

Επισημαίνεται ότι το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.

Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).

Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.

Παρακρατήσεις

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 5 προβλέπεται η παρακράτηση ποσού που αντιστοιχεί στις μηνιαίες αποδοχές (χορηγία, αποζημίωση, μισθό, αντιμισθία), σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, στους εξής: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόεδρο, αντιπροέδρους και μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς Δημοσίων Υπηρεσιών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αιρετούς των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και στους βουλευτές κατά τον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής.

Το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που παρακρατείται από τη Βουλή, αποδίδεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης ορίζεται ότι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν την υποχρέωση να αποδώσουν υπέρ του Δημοσίου ποσό ίσο με το μηνιαίο μισθό τους.