Εξυβρίσεις, προπηλακισµούς, ακόµα και απειλές κατά της ζωής περιλαµβάνουν οι κατηγορίες που εκτοξεύονται µεταξύ των αδελφών ∆οµαζάκη σε εξώδικα και αγωγές που ανταλλάσσουν τις τελευταίες µέρες σχετικά µε το µέλλον της Creta Farms, της εταιρείας που ίδρυσαν οι ίδιοι αλλά και που οι ίδιοι πάλι οδηγούν στην καταστροφή. Θεατές στην αδελφοκτόνο αντιπαράθεση, οι 850 εργαζόµενοι που δεν ξέρουν τι τους ξηµερώνει, αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες, οι προµηθευτές και συνολικά η ελληνική αγορά τροφίµων.

Ads

Την περασµένη εβδοµάδα στους οικονοµικούς συντάκτες κοινοποιήθηκαν πολυσέλιδα εξώδικα µεταξύ των δύο πλευρών, που περιγράφουν σκηνικά οξύτατης αντιπαράθεσης για τα οποία, καθώς φαίνεται, θα κληθούν να αποφανθούν τα ελληνικά δικαστήρια. Η σφοδρή αντιπαράθεση του Κώστα ∆οµαζάκη µε τον αδελφό του Μάνο έχει ξεκινήσει από τον περασµένο Απρίλιο, όταν ο πρώτος κατήγγειλε την ύπαρξη «βαρύτατων εγκληµατικών πράξεων εις βάρος της εταιρικής περιουσίας» υποβάλλοντας αίτηµα διαχειριστικού ελέγχου, ενώ προέβαλε αξιώσεις ύψους 11,6 εκατ. ευρώ για ταµειακές διευκολύνσεις που ο ίδιος παρείχε στην εταιρεία την περίοδο 2005-2006.

Μεταξύ άλλων ο Κώστας ∆οµαζάκης έχει καταγγείλει τη µεταφορά µεγάλων χρηµατικών ποσών από το ταµείο τής Creta Farms σε άλλη, άγνωστη στους µετόχους, «συνδεδεµένη» εταιρεία στην Κύπρο, χωρίς παραστατικά και χωρίς τις νόµιµες διαδικασίες, ενώ, πάντα σύµφωνα µε τον Κ. ∆οµαζάκη, σηµαντικό µέρος των χρηµάτων αυτών κατέληξε σε προσωπικό λογαριασµό του αδελφού του στις ΗΠΑ. Ενα µήνα µετά τις καταγγελίες, µε απόφαση του διοικητικού συµβουλίου της εταιρείας, ο Κώστας ∆οµαζάκης ανακλήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου και του αντιπροέδρου, αν και συνεχίζει να κατέχει το 40,8% των µετοχών της εταιρείας.

Οι απειλές

Απαντήσεις στις κατηγορίες του Κώστα ∆οµαζάκη δίνει µε το εξώδικο που του απέστειλε η πλευρά του Μάνου ∆οµαζάκη, η οποία υπογράφει ως CRETA FARMS ABEE, εφόσον ο ίδιος
παραµένει πρόεδρος της εταιρείας. Σε µακροσκελές κείµενο 138 σελίδων περιγράφεται όλη η ιστορία της εταιρείας από το 1979 που ιδρύθηκε και αποκρούεται ο ισχυρισµός για οφειλή 11,6 εκατοµµυρίων προς τον αδελφό του, οφειλή που, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, δεν έχει προκύψει από τα στοιχεία του ελέγχου που διενεργήθηκε στην εταιρεία από την PWC. (Eπ’ αυτού σε νέα απάντησή του ο Κώστας ∆οµαζάκης λέει πως η Creta Farms αρνείται να δώσει στη δηµοσιότητα ή στον ίδιο την πλήρη έκθεση ελέγχου της PWC.)

Ads

Κυρίως όµως στο µακροσκελές εξώδικο της εταιρείας χρεώνονται στον Κώστα ∆οµαζάκη απειλές, ακόµα και κατά της ζωής τόσο του αδελφού του όσο και εναντίον άλλων µελών της. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές σε επίθεση εναντίον του Μάνου ∆οµαζάκη στις 24 Απριλίου 2019, κατά την οποία ο αδελφός του τού έσκισε το πουκάµισο και του προκάλεσε µώλωπες και γρατζουνιές στο σώµα.

Στην ίδια συνεδρίαση του ∆.Σ., πάντα σύµφωνα µε την πλευρά του Μάνου ∆οµαζάκη, ο αδελφός του τού είπε: «Θα σηκωθώ να φέρω το πιστόλι να σε βαρέσω. […] Θα σε κάνω και δεν θα σηκώνεσαι. Ακούς τι σου λέω;» φράση που, όπως αναφέρεται, έχει καταγραφεί και στα πρακτικά της συνεδρίασης (σ.σ. για τη συγκεκριµένη κατηγορία ο Κώστας ∆οµαζάκης δεν δίνει κάποια απάντηση στο δικό του εξώδικο).

Ιδιαίτερα κρίσιµη θεωρείται η µεθαυριανή γενική συνέλευση της εταιρείας, µε τις δύο πλευρές να προσπαθούν να επηρεάσουν (και µέσω των διαρροών στον Τύπο) όσο το δυνατόν περισσότερους µετόχους. Την ίδια στιγµή η εταιρεία υπολειτουργεί, µε τους εργαζόµενους να είναι απλήρωτοι και τη µετοχή της να τελεί υπό αναστολή διαπραγµάτευσης.

Στρατηγικός επενδυτής;

Η πλευρά του Κώστα ∆οµαζάκη έχει προτείνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ανακοινώνοντας ότι έχει έρθει σε συµφωνία µε τον οµογενή επιχειρηµατία από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρο ∆ουζόγλου, ο οποίος προτίθεται να επενδύσει 15 εκατ. µέσω εταιρείας συµφερόντων του που εδρεύει στην Κύπρο. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η συµφωνία, κατά τον Κώστα ∆οµαζάκη, είναι η διοίκηση της Creta Farms να επανέλθει στα δικά του χέρια. Η πλευρά του Μάνου ∆οµαζάκη αναφέρει πως ποτέ δεν έχει λάβει συγκεκριµένη πρόταση από τον επιχειρηµατία Θ. ∆ουζόγλου και τον καλεί να την καταθέσει επισήµως.

Πάντως, µε βάση πληροφορίες από την αγορά, ενδιαφέρον για είσοδο στην Creta Farms έχουν εκφράσει και άλλες εταιρείες (και ανταγωνίστριές της), ενώ σε ισχύ βρίσκεται το «µνηµόνιο» MoU που υπέγραψαν οι πιστώτριες τράπεζες µε τους µεγαλοµετόχους (και τους δύο αδελφούς), αρνούµενες όµως προς το παρόν να παράσχουν νέα ρευστότητα για την κάλυψη των άµεσων λειτουργικών αναγκών.

Σηµαντική παράµετρος του MoU ήταν η µεταβίβαση των βασικών εµπορικών σηµάτων της Creta Farms, όπως το «Εν Ελλάδι», τα οποία δεν βρίσκονταν στην κατοχή της, αλλά σε άλλη κυπριακή εταιρεία (Novaplot), άγνωστη µέχρι πρότινος στους µετόχους, που ανήκε επίσης στους αδελφούς ∆οµαζάκη.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών