Ελεύθερη με την επιβολή των περιοριστικών όρων της χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε η Σταματίνα Μαντέλη, πρώην Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την απολογία της ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Η κ. Μαντέλη κατονόμασε ως ηθικούς αυτουργούς των «ιερών ανταλλαγών» τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο και το διευθυντή του γραφείου του Κ. Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου, και ως εκτελεστικά όργανα των αποφάσεων τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό. Αρνούνται τις κατηγορίες Ρουσόπουλος, Αγγέλου και Κοντός.

Ads

Ακόμα, η κ. Μαντέλη επέρριψε ευθύνες και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Κιλτίδη καθώς και στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη.

Η πρώην Διευθύντρια Πολιτικής Γης κατηγορείται για συνέργεια σε απιστία και ψευδορκία καθώς και για υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος. Όπως αποκαλύφθηκε, είχε πάρει στο σπίτι της, μετά την παραίτησή της από τη θέση της στο ΥΠΑΑΤ, έγγραφα για τις ανταλλαγές Μονής Βατοπεδίου και Δημοσίου. Η κ. Μαντέλη -που είχε καταθέσει, ως ύποπτη, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για το Βατοπέδι- υποστήριξε πως πήρε τον φάκελο προσωρινά για να τον φωτοτυπήσει, ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όταν κληθεί να λογοδοτήσει στην κύρια ανάκριση.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας, που παρέδωσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών. Τονίζει ότι χωρίς τις παρεμβάσεις αυτές «δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

Ads

Αναφέρει επίσης, ότι ο μοναχός Αρσένιος την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και ότι εκείνη η επίσκεψη, είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, που της είχε αναφέρει ότι «θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα».

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η κατηγορούμενη δήλωσε ότι ο Αρσένιος είχε τηλεφωνήσει μπροστά της, τόσο στον διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, όσο και στον τότε υπουργό Επικρατείας, για το ζήτημα των ανταλλαγών. Κατέθεσε ότι απευθυνόταν σε αυτούς με τα μικρά τους ονόματα, Γιάννη και Θοδωρή, τους ζητούσε να επικοινωνήσουν για το θέμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κανόνισε συνάντηση μαζί τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κ. Μαντέλη κατέθεσε ότι ο Αρσένιος ισχυριζόταν πως ήξερε πότε θα γίνει ανασχηματισμός και ποίοι θα αναλάμβαναν τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία ενδιέφεραν πρωτίστως τη Μονή, καθώς και ότι ο μοναχός της είχε πει ότι γνώριζε πότε θα γίνονταν εκλογές, επειδή του το είχε πει ο Θ. Ρουσόπουλος. Ανέφερε ότι δεχόταν πιέσεις από το γραφείο του Ευαγ. Μπασιάκου για να προχωρήσει η υπόθεση, ενώ υποστήριξε ότι της είχε ασκηθεί πίεση και από την αδελφή του υπουργού, η οποία ήταν άτυπη σύμβουλος του Ευαγ Μπασιάκου, αμέσως μετά από ένα τηλεφώνημα του Αρσενίου στο “Γιάννη”.

«Απ’ ό,τι είχα αντιληφθεί και όπως μου είχε πει ο Αρσένιος, όταν ο Αγγέλου και ο Ρουσόπουλος έπαιρναν στο τηλέφωνο το Μπασιάκο, αυτός κατουριόταν πάνω του…», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση.

Για τον Αλ. Κοντό, η κ. Μαντέλη υποστήριξε ότι την κάλεσε στο γραφείο του πριν καταθέσει στην πρώτη εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο και της είπε πως αν θέλει να γλυτώσει να προσέξει τι θα πει καιτης έδωσε γραμμή για την κατάθεσή της, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Μάλιστα καταθέτει ότι για δημοσίευμα του τύπου που της αποδόθηκε, ο κ. Κοντός την επέπληξε και τηλεφώνησε μπροστά στης στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη. «…Έχω εδώ μπροστά μου την Μαντέλη που υπέγραψε διάψευση του δημοσιεύματος Κοίταξε να την διαβάσεις στην εξεταστική και να μην κληθεί η Μαντέλη να ξανακαταθέσει γιατί μπορεί να γίνει το ‘έλα να δεις’ και να έρθουν τα πάνω – κάτω».

Κατηγορεί επίσης τον κ. Κοντό ότι της έδωσε εντολή να αναζητήσει εκτάσεις που είχαν τουριστική αξία χωρίς να της εξηγήσει τον λόγο πριν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την ανταλλαγή ακινήτων.

Ακόμα, ενέπλεξε και τον υπουργό Γεωργίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γ. Δρυ, λέγοντας ότι το 2003 ήταν εκείνος που παρέπεμψε για πρώτη φορά στο γραφείο της τον μοναχό Αρσένιο, χωρίς όμως να αναφέρει ότι δέχτηκε τότε πιέσεις. Ο Αρσένιος της είχε πει ότι τόσο ο κ. Δρυς όσο και ο υφυπουργός, Απ. Φωτιάδης, ήταν ενήμεροι για τις αξιώσεις της μονής επί των παραλιμνίων της Βιστωνίδας περιοχών.

Σύμφωνα με τον Σκάι, το μέλος της εξεταστικής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσουκαλης, ζητεί ολιγοήμερη παράταση των εργασιών της επιτροπής προκείμενου να διαβιβαστεί στη Βουλή η κατάθεση της κ. Μαντελη ώστε να μπορεί να συνεκτιμηθεί στη σύνταξη των πορισμάτων των κομμάτων.

Αγγέλου: Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση

«Όλα όσα γνωρίζω για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα μου που κατέθεσα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην κατάθεσή μου ενώπιον της στις 10/5/2010. Ισχυρισμοί που φέρονται να διατυπώνουν, όψιμα, άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης. Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση», αναφέρει o Γιάννης Αγγέλου.

Ρουσόπουλος: Ουδέποτε ασχολήθηκα με τις ανταλλαγές

«Η κ. Μαντέλη χωρίς να λέει το οτιδήποτε ουσιωδώς επιβαρυντικό για εμένα αναφέρεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που δήθεν έκαναν οι μοναχοί ενώπιόν της για να με συναντήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μεγάλο ψεύδος. Ουδέποτε ασχολήθηκα με τις υποθέσεις των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο» δήλωσε ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος.

«Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί μου διώκτες εάν κατηγορούμαι επειδή γνώριζα τους μοναχούς ή εάν κατηγορούμαι επειδή αναμίχθηκα στις ανταλλαγές. Διότι αν με κατηγορούν για τις κοινωνικές μου σχέσεις με το Άγιο Όρος, εγώ πρώτος γνωστοποίησα τις σχέσεις αυτές από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος. Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας – δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας – να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή.

Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η κ.Μαντέλη είχε στο πρόσφατο παρελθόν κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου, όπου δεν είπε τίποτε από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Στη συνέχεια κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όπου επίσης δεν είπε τίποτε από τα όσα λέει τώρα για εμένα. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να «θυμηθεί» αιφνιδίως ότι οι μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σ’ εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;

Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι όσων -όπου και αν βρίσκονται- ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα», επισημαίνει.

«Πριν καν καταθέσω στην δεύτερη εξεταστική επιτροπή του Βατοπεδίου, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτει.

Κοντός: «στροφή 180 μοιρών» έκανε η Σ. Μαντέλη

Συκοφαντικό και ψευδές χαρακτηρίζει ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός το περιεχόμενο των όσων σήμερα κατέθεσε η Σταματίνα Μαντέλη. Κάνει λόγο για «στροφή 180 μοιρών» και μιλά για ανταλλάγματα που της προσφέρθηκαν σε σχέση με συγγενικά της πρόσωπα από κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για τη διαμόρφωση της νέας «μαρτυρικής» της κατάθεσης.