Τα πάνω-κάτω έχει φέρει στο πολιτικό σκηνικό η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς τεκτονικές είναι οι ανακατατάξεις σε αρκετά κοινοβουλευτικά κόμματα. Την ίδια στιγμή πολλά είναι πλέον τα ερωτηματικά σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και στο δρόμο προς τις πολλαπλές εκλογικές μάχες του 2019, κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών.

Ads

Η διάλυση της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Ποταμιού, μετά την αποχώρηση Ψαριανού-Αμυρά αλλά και, προηγουμένως, την διαγραφή Δανέλλη, ήρθε να επισφραγίσει το χάσμα που ενυπήρχε εδώ κι αρκετό καιρό στους κόλπους του κόμματος. Η απόφαση Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Λυκούδη να ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε απλά την αφορμή για τις εξελίξεις, τη στιγμή μάλιστα που οι πιέσεις εκ δεξιών για αλλαγή στάσης επί του συγκεκριμένου ζητήματος συνεχίζονται. Απόρροια αυτών ήταν, όπως εκτιμούν πολλοί, και η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού ότι στηρίζε τυχόν πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της ΝΔ.  Το πρόβλημα είναι ότι η εν λόγω δήλωση αντί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, μάλλον προκάλεσε μεγαλύτερη συσκότιση σχετικά με τη στρατηγική του και το μέλλον του κόμματος. Γιατί πώς μπορούσε να εκληφθεί η στήριξη σε μια πρόταση μομφής που θα αφορούσε αποκλειστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών από ένα κόμμα που έχει ταχθεί  επανειλημμένα και δημοσίως υπέρ της ανάγκης στήριξής της;

Στο δε ΚΙΝΑΛ τα πράγματα μοιάζουν ακόμη πιο «θολά» με φόντο την αρνητική στάση που επέλεξε η ηγεσία του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι μόνο το «διαζύγιο» με τη ΔΗΜΑΡ μετά τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου, αλλά και η σαφής διαφοροποίηση εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου πάνω στο ζήτημα, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη δε θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να προκύψει κι άλλο ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία. Την ίδια στιγμή, καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον οι αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος, που χρεώνουν στη Φώφη Γεννηματά απροσχημάτιστη ταύτιση με τη ΝΔ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη ΔΗΜΑΡ, μπορεί σπεύδουν να διαψεύσουν τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν σαφές ποια είναι πλέον η «πυξίδα» τους. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με το αν θα στηρίξει πρόταση μομφής εκ μέρους της ΝΔ, σημειώνοντας πως θα εξετάσει το σκεπτικό της πρόταση για να καθορίσει την τελική στάση. Την ίδια στιγμή πάντως στελέχη του κόμματος επιμένουν στην ανάγκη συνέχισης της συμπόρευσης στο ΚΙΝΑΛ, ενώ φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν την Αγίου Κωνσταντίνου να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ads

«Θολό» είναι το τοπίο και στους ΑΝΕΛ, καθώς ο Πάνος Καμμένος μπορεί να κήρυξε τον «ανένδοτο» απέναντι στην κυβέρνηση με επίκεντρο το Μακεδονικό, δηλώνοντας πρόθυμος ακόμη και να στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ, όμως το «προξενιό» δεν φαίνεται να προχωράει μετά την άρνηση της Πειραιώς να συμπράξει μαζί του. Ενδεικτικό ήταν το οργισμένο tweet εκ μέρους του πρώην υπουργού Άμυνας, με το οποίο κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θεωρεί συνταγματική και νόμιμη τη Συμφωνία των Πρεσπών» κι ότι «ξεπουλάει τη Μακεδονία».

Την ίδια ώρα πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι δύσκολα θα έπειθε κοινοβουλευτικά στελέχη του να ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης μομφής. Θα ήταν οξύμωρο άλλωστε καθώς μόλις πριν μια βδομάδα βουλευτές της ΚΟ των ΑΝΕΛ (ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος) έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό επεσήμανε σε σημερινή του συνέντευξη κι ο Κώστας Ζουράρις.

Με φόντο όλα τα παραπάνω ο Πάνος Καμμένος δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε συνεργασίες με στελέχη από τον χώρο της ακραίας Δεξιάς, καθώς μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Τάκη Μπαλτάκο, φαίνεται να αναζητεί διαύλους επικοινωνίας με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Τέλος, τα μπρος-πίσω της ΝΔ αναφορικά με την κατάθεση πρότασης μομφής εκ μέρους της ΝΔ με επίκεντρο την Συμφωνία των Πρεσπών, μια ιδέα που τελικά εγκαταλείφθηκε, αποδεικνύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου αδιεξόδου.. Σε ό,τι έχει να κάνει δε με την φημολογούμενη παρέμβαση Καραμανλή, οι εκτιμήσεις αναφέρουν κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αν το πότε και το ποιο θα είναι το περιεχόμενό της. Κι αυτό γιατί, όπως τόνιζε έμπειρο στέλεχος της ΝΔ: «Το ότι μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να τοποθετηθεί αρνητικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δε σημαίνει πως δε θα υπενθυμίσει την εθνική γραμμή υπέρ της σύνθετης ονομασίας, κάτι που δείχνουν να ξεχνούν πολλά κορυφαία στελέχη της παράταξης».