ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ καλούνται πλέον να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, μετά την απόφαση ΝΔ και ΚΚΕ να διαφοροποιηθούν.

Ads

Τα 3 κόμματα φαίνεται να συμφωνούν ως προς τα πρόσωπα που θα πρέπει να παραπεμφθούν σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, όχι όμως και στο σκεπτικό.

Σε πόρισμά της για την υπόθεση, που δημοσίευσε χθες, Τρίτη, η ΝΔ αναγνωρίζει μόνο πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου και ζητά την παραπομπή σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης μόνο του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, επειδή δεν έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία γινόταν ουσιαστικά αποδεκτή συμβιβαστική πρόταση της Μονής.

Σήμερα, οι Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να μετάσχουν στην απόπειρα. Παράλληλα, έκαναν λόγο «υποκρισία και απόπειρα συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών εκ μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Των πολιτικών ευθυνών που άφησαν άθικτο το καθεστώς με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, τα σουλτανικά φιρμάνια και τα πατριαρχικά συγγίλια ώστε να σφετερίζονται τα μοναστήρια και οι διάφοροι επιχειρηματικοί κύκλοι μεγάλες εκτάσεις, σε δάση, βουνά λίμνες και παραλίες».

Ads