Αν η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει μετά από οκτώ χρόνια περίπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, έδειξε πως κοιτάει τόσο μακριά, ώστε προανήγγειλε την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αποκλειστικότητα στο δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας.

Ads

Όχι μόνο θεωρεί ότι θα ηγείται μέχρι τότε της ΝΔ, αλλά ότι το κόμμα του θα έχει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του επιτρέπει να υλοποιήσει τέτοιες πρωτοβουλίες που δεν έχουν τη συναίνεση της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Στο ερώτημα γιατί άνοιξε τώρα θέμα άρθρου 16, αφού δεν υπάρχει κάτι σχετικό στον ορίζοντα, η απάντηση είναι σύνθετη:

-Σε μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας, προκειμένου να περιοριστεί η προσοχή σε όσα συνδέονται με την τραγωδία των Τεμπών.

Ads

-Για να τονώσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να προβάλλει για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

-Για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη επειδή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις γι αυτό το ζήτημα.

-Για να αναδείξει νέα διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

-Για να απευθυνθεί στους νέους που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα σε μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο αντίλογος είναι προφανής:

-Η μεγάλη του δέσμευση για τάξη και ασφάλεια στα ΑΕΙ μέσω της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατέληξε σε φιάσκο.

-Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα υποδομών και έλλειψης προσωπικού στα πανεπιστήμια και επομένως προτεραιότητα είναι η κάλυψη τους που δεν χρειάζεται, άλλωστε, συνταγματική αναθεώρηση.

-Το χάος των κολεγίων, για τα οποία δεν υπάρχει ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης και εποπτείας, καθιστά ανεπίκαιρη και αποπροσανατολιστική κάθε άλλη συζήτησης σε σχέση με την ιδιωτική ανώτατη παιδεία.