Αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA  – Emergency Liquidity Assistance) για προληπτικούς λόγους κατατέθηκε και από τις 4 συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σημειώνεται πως τα αιτήματα αναμένεται να συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ads

Την Πέμπτη, δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, κατέθεσαν αίτηση για χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ ακολούθησε και η Πειραιώς και η Εθνική. 

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Σημειώνεται πως η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, δηλαδή με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει ο μηχανισμός ELA:

Ads