Όσο όσο και όπου μπορούν φαίνεται να ξεπουλούν οι πολίτες τα πολύτιμα αντικείμενά τους τα νοικοκυριά προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το τελευταίο διάστημα τα μαγαζιά που αγοράζουν χρυσό έχουν δεκαπλασιαστεί. Παράλληλα, ραγδαία αύξηση σημειώνουν όσοι αναγκάζονται να καταφύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Ads

Κοσμήματα και διάφορα άλλα αντικείμενα από χρυσό, ασήμι και πλατίνα, λίρες, βέρες, φορητοί υπολογιστές, χρυσά δόντια, έργα τέχνης, αυτοκίνητα, σκάφη και φορτηγά, ακόμη και γούνες ή ηλεκτρικές συσκευές τίθενται ως ενέχυρα ή απλά πωλούνται για άμεσο ρευστό. Ως αποτέλεσμα, τα ενεχυροδανειστήρια κάνουν… χρυσές δουλειές στην Ελλάδα του Μνημονίου και λίγο πριν η χώρα βγάλει τα «ασημικά» της στο σφυρί.

Πρόσφατα εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά και ξένη εταιρεία ενεχυροδανεισμού, της οποίας εκπρόσωπος δηλώνει στο «Έθνος» πως πράγματι η «τάση είναι αυξητική. Ολοένα και περισσότεροι έρχονται να πουλήσουν παλιά κοσμήματα». Οι πωλήσεις των πολύτιμων αντικειμένων γίνεται πλέον ευρέως και μέσω του διαδικτύου, με εταιρείες που δηλώνουν έδρες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό να αγοράζουν χρυσά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα εξ αποστάσεως, αποστέλλοντας στη συνέχεια έμβασμα.

«Η σελίδα λειτουργεί το τελευταίο 6μηνο και διαπιστώνουμε μια σταθερά ανοδική πορεία» δηλώνει στο Έθνος επιχειρηματίας ιστοσελίδας ενεχυροδανεισμού. «Ειδικά στην επαρχία, η ταχυδρομική οδός εκποίησης των τιμαλφών κάνει θραύση. Μας στέλνουν από παντού, από νησιά, από τη Βόρεια Ελλάδα, από διάφορες περιοχές».

Ads

Όσο για το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο, που λειτουργεί από το 1933, στην οδό Πεσμαζόγλου, υπό τη σκέπη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η διοίκησή του εκτιμά πως «παρά την οικονομική συγκυρία, η τάση των αιτημάτων για ενέχυρο δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτες μεταβολές».

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που παραδίδουν ακόμα και το αυτοκίνητο, το σκάφος ή το φορτηγό τους για ρευστό. «Διαπιστώνουμε αύξηση της τάξης του 20% στους ανθρώπους που έρχονται σε εμάς για να αφήσουν ως ενέχυρο το αυτοκίνητο, το σκάφος ή το φορτηγό τους. Είναι επιχειρηματίες που δεν έχουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, τον ΦΠΑ, δόσεις δανείων, διάφορα άλλα χρέη ή θέλουν να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό. Ιδιαίτερα τους τελευταίους έξι μήνες η κατάσταση είναι εκρηκτική» δηλώνει γενικός διευθυντής εταιρείας, που δραστηριοποιείται ως ενεχυροδανειστήριο αυτοκινήτων στο Κορωπί. Το 10% όσων προσφεύγουν στις υπηρεσίες της εταιρείας, δεν πρόκειται να λάβει το περιουσιακό τους στοιχείο ξανά πίσω.

Πολλαπλασιάζονται οι άποροι

Το τελευταίο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης 25% στη ζήτηση σίτισης, 21% στη ζήτηση στέγασης και 30% στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων. Μόνο τον περασμένο μήνα, έγιναν 3.000 αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο που προσφέρει είδη ανάγκης ανά εξάμηνο σε 200 άπορες οικογένειες.

Ωστόσο το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους άπορους, αφού οι δικαιούχοι επιλέγονται μετά την αίτησή τους και κάθε εξάμηνο ανανεώνονται για να εξυπηρετηθούν άλλοι.

Στο Κοινωνικό Φαρμακείο που λειτουργεί στο πλαίσιο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ελλάδας και εξυπηρετεί 3.000 ανθρώπους, η αύξηση της ζήτησης ανέρχεται σε ποσοστό 30%.

Τα δε συσσίτια, «από 150 που ήταν πριν από 10 χρόνια, πλέον ανέρχονται σε 3.500 τη μέρα» όπως σημειώνει ο Ιωάννης Σφακιανάκης του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων στον «Ελεύθερο Τύπο».