Συνέχεια της πολιτικής του μνημονίου, χαρακτηρίζει η πρωτοβουλία «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων – Σπάρτακος», τις περικοπές που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβάλλει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως αναφέρουν με πρόσχημα τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, αλλά όχι των εξοπλισμών και των αποστολών εκτός συνόρων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι μισθοί, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τα επιδόματα του μόνιμου προσωπικού πετσοκόβονται.

Ads

«Παράλληλα, οι ρυθμίσεις για τον Ειδικό Έφεδρο Οπλίτη αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ θεωρούν την νεολαία δεξαμενή άντλησης δωρεάν εργασίας με πρόσχημα την υποχρεωτική στράτευση και ακόμη χειρότερα, με μισθοφόρους, part time, χωρίς καθορισμένο μισθό και σύμβαση εργασίας, κάνοντας έτσι την αρχή θεσμοθέτησης του εργαζόμενου χωρίς δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» αναφέρει η πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της.

Εκτός από αυτούς που εργάζονται στις ένοπλες δυνάμεις πάντως θύματα της πολιτικής περικοπών φαίνεται ότι είναι και οι φαντάροι καθώς το κόστος θητείας κάποιες φορές είναι δυσβάσταχτο για τις ελληνικές οικογένειες. Τηλεφωνικές επικοινωνίες, έξοδα μεταφοράς, φαγητό και διασκέδαση επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά που ήδη χωρίς αυτό περνούν πολύ δύσκολα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το «Δίκτυο – Σπάρτακος», στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κορίνθου κόβουν τους μισθούς ακόμη και των 8 ευρώ, ενώ τα τεράστια κενά των Υγειονομικών Υπηρεσιών προκάλεσαν δυο θανάτους φαντάρους. Υπογραμμίζουν επιπλέον ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι τραγικές ενώ οι καταστάσεις επιβίβασης περιορίζονται ενώ τονίζουν ότι τελικός στόχος του υπουργείου είναι να καταργηθούν μαζί με το μισθό των φαντάρων.

Ads

Την δική τους απάντηση έδωσαν οι ναύτες στο Ναυτικό Σταθμό Σκύρου όταν απαίτησαν να βγουν στην Αναφορά για να εκφράσουν τα παράπονά τους στον Αρχηγό ΓΕΝ και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Όπως καταγγέλλουν ο διοικητής της μονάδας και οι αξιωματικοί αρνήθηκαν στους ναύτες το νόμιμο δικαίωμα τους να βγουν παραπονούμενοι.

Διαβάστε την επιστολή των ναυτών του ΝΑ.Σ.ΣΚΥ.