Ο Παύλος Χρηστίδης προστίθεται στους υποψηφίους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, στον απόηχο της απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά από την εκλογική διαδικασία, μετά τους Βασίλη Κεγκέρογλου και Παύλο Γερουλάνο. Ο κ. Χρηστίδης, εκ των στενότερων συνεργατών της κ. Γεννηματά, έστειλε επιστολή στα αρμόδια όργανα του κόμματος πως παραιτείται από τη θέση του εκπρόσωπου Τύπου και κάνει γνωστή την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά.

Ads

Με μια ανάρτησή του στο facebook ο κ. Χρηστίδης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε λίγη ώρα θα στείλω επιστολή, στην αρμόδια επιτροπή, με την υποψηφιότητα μου για τη θέση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Τα όνειρα μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας. Ειδικά της δικής μου γενιάς».

Ο κ. Χρηστίδης είναι ο έκτος υποψήφιος για την Προεδρία στις εσωκομματικές εκλογές. Οι άλλοι πέντε είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Γερουλάνος.

Μετά και τη νέα υποψηφιότητα, έξι στο σύνολο, το σκηνικό στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ αναδιαμορφώνεται σημαντικά, καθώς ο Παύλος Χρηστίδης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τμήμα των υποστηρικτών της Φώφης Γεννηματα και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει την έγκρισή της, καθώς όταν της ανακοίνωσε την πρόθεσή του, η κ. Γεννηματά δήλωσε απολύτως σύμφωνη. Αυτό δεν συνέβη με την υποψηφιότητα του Β. Κεγκέρογλου, την οποία η Φώφη Γεννηματά όχι απλώς δεν την ενθαρρύνει αλλά δεν την έχει καν εγκρίνει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, όταν ο κ. Κεγκέρογλου της ανακοίνωσε την πρόθεσή του ακολούθησε μια συζήτηση σε κακό κλίμα. 

Ads

Πάντως, ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τη συμμετοχή, εφόσον δεν εκφυλιστεί η προεκλογική διαδικασία, γιατί η αναμέτρηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, ειδικά εφόσον πραγματοποιηθούν ντιμπέιτ και με δεδομένο ότι ο Π. Γερουλάνος είχε καταγράψει πολύ καλή επίδοση, πάνω από το εκλογικό ποσοστό του ΚΙΝΑΛ, όταν ήταν υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων.

Η περίπτωση Κεγκέρογλου

Ο Β. Κεγκέρογλου έθεσε υποψηφιότητα για να ισχυροποιήσει τη θέση του μέσα στο ΚΙΝΑΛ και να ενισχύσει την πιθανότητα επανεκλογής του. Αν και στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά δεν πήρε την έγκρισή της για να κατέβει και, πολιτικά, έχει σαφές αντιδεξιό στίγμα χωρίς όμως να είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με αυτή την έννοια, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι στο δεύτερο γύρο, αν χρειαζόταν να διαλέξει μεταξύ Λοβέρδου και Ανδρουλάκη θα διάλεγε τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί οι δυο τους έχουν κάκιστες σχέσεις και ανταγωνισμό επιρροής στο Ηράκλειο Κρήτης όπου πολιτεύεται ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Επομένως, η υποψηφιότητα Κεγκέρογλου είναι κακό νέο για τον Ν. Ανδρουλάκη, καθώς θα του στερήσει δυνάμεις στην Κρήτη που ήταν μέχρι τώρα το προνομιακό του πεδίο.

Το πλεονέκτημα Γερουλάνου

Ο Π. Γερουλάνος δεν πήρε το πράσινο φως από τον Γ. Παπανδρέου για να θέσει υποψηφιότητα αλλά είναι σαφές ότι έχει πλεονέκτημα στην παπανδρεϊκή ψήφο και γι αυτό γίνονται εκτιμήσεις ότι μπορεί ο παπανδρεϊκός Χ. Καστανίδης να επανεξετάσει τη δική του υποψηφιότητα. Είναι απειλητικός και για τον Α. Λοβέρδο και για τον Ν. Ανδρουλάκη γιατί είναι άφθαρτος, μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα της ανανέωσης, είναι αριστερόστροφος και δεν βαρύνεται με τις ΠΑΣΟΚικές αμαρτίες. Θεωρητικά είναι ιδεολογικά το αντίπαλο δέος του δεξιόστροφου Α. Λοβέρδου και με αυτή την έννοια φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ν. Ανδρουλάκη, αλλά αν στον δεύτερο γύρο περάσουν Λοβέρδος-Ανδρουλάκης δύσκολα οι ψηφοφόροι του Γερουλάνου θα πήγαιναν στον Λοβέρδο και επομένως ο Ανδρουλάκης θα είχε κέρδη.

Την ίδιαα στιγμή, προθεσμία λίγων ακόμα  ημερών αποφάσισε να δώσει η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) για την κατάθεση υπογραφών των υποψηφίων για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής.

Όλη η ανάρτηση – δήλωση του Παύλου Χρηστίδη

Ο κ. Χρηστίδης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος. Αναφέρει:

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, Ήταν καλοκαίρι του 2015 όταν η Φώφη Γεννηματά μου ανέθεσε το ρόλο του εκπροσώπου τύπου, μια επιλογή γεμάτη ρίσκο, σε μια πολυ δύσκολη συγκυρία. Έξι χρόνια μετά, ήμασταν έτοιμοι για μια μεγάλη πολιτική μαχη, όπου ο σταθεροποιητικος ρόλος της Προέδρου, εγγύηση της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης, με πολιτική ταυτότητα και αυτόνομη, πρωταγωιστικη πορεία ήταν το επίκεντρο της συζήτησης.

Για χιλιάδες ανθρώπους σε ολη την χώρα, όπως και για μένα, οι τελευταίες εξελίξεις ήταν ένα σοκ, που διαπέρασε τους πάντες και τα πάντα. Επικοινώνησα με την πρόεδρο και της ανακοίνωσα την απόφαση μου να παραιτηθώ απο τον ρόλο που μου έχει αναθέσει.

Θέλω να ευχαριστήσω, με τρόπο που δεν μπορεί να γραφτεί, την Πρόεδρο για την επιλογή και τη στήριξη της. Άνοιξε δρόμους απέναντι στον ηλικιακό ρατσισμό της νεότητας. Θελω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες ανθρώπους που συνάντησα σε αυτη την πορεία και με καλοδέχτηκαν, τους φίλους και συντρόφους που αντάλλαξα μια κουβέντα ή πολλές, πάντα στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του χώρου, με ήθος και αξιοπρέπεια. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία και τον τρόπο που αντιμετώπισαν εναν “πρωτάρη” στον κόσμο τους. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ, όλους τους συνεργάτες στα γραφεία, στις εκδηλώσεις, στα συνεδρια, τους φίλους μου στην ασφαλεια του κτιρίου.

Θελω να ζητήσω συγγνώμη απο όποιους στενοχώρησα, ενόχλησα ή δεν προλαβα να σηκώσω το τηλέφωνο. Δεν ήταν στις προθέσεις μου. Σε λίγη ώρα θα στείλω επιστολή, στην αρμόδια επιτροπή, με την υποψηφιότητα μου για τη θέση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Τα όνειρα μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας. Ειδικά της δικής μου γενιάς. Αλλά και τα δυο μαζί, ως ένα ισχυρό μείγμα, μας δένουν, μας μαθαίνουν και μας εξελίσσουν. To ραντεβού με την ιστορία συνεχίζεται και αναμένεται πιο ανατρεπτικό παρά ποτέ. Για να γίνει αυτό όμως πράξη πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας. Ό,τι μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένο και κατοχυρωμένο, αλλάζει. Πρέπει να φύγουμε μπροστά και αυτό θα κάνουμε. Το μέλλον του κινήματός μας πρέπει να είναι ένα μέλλον συμπεριληπτικό, ενωτικό, εξωστρεφές και νικηφόρο. Είναι στο χέρι μας».