Μετά τον Γιάννη Οικονόμου, τον Γιώργο Γεραπετρίτη αλλά και τον Άκη Σκέρτσο, ήρθε η σειρά του Μάκη Βορίδη να τοποθετηθεί -εμμέσως πλην σαφώς- υπέρ μιας δεύτερης αλλαγής του εκλογικού νόμου, και παρά τις σοβαρές ενστάσεις μιας σημαντικής μερίδας των συνταγματολόγων.

Ads

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να σκιαγραφήσει την ρητορική της κυβέρνησης επί του ζητήματος, με φόντο και την σαφή δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ολίγων μηνών πως δεν θα άλλαζε εκ νέου τον εκλογικό νόμο, καθώς δήλωνε θεσμικός.

Σε ερώτηση για το τι έχει αλλάξει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι δεν είναι σοβαρά, θεσμικά πράγματα αυτά για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο Μάκης Βορίδης απάντησε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει πολιτική μεταβολή, διότι το τελευταίο αυτό χρονικό διάστημα ο τρόπος με τον οποίον συμπεριφέρεται το σύνολο της αντιπολίτευσης, και αυτό δεν αφορά μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει μία απόλυτη αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, εάν τυχόν χρειαστεί πολιτικά να υπάρξει τέτοια συνεννόηση».

Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι γι’ αυτό ευθύνονται και οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας όμως ότι με αφορμή αυτή «εκδηλώθηκαν συγκεκριμένες στρατηγικές».

Ads

«Δεν μπορώ να πω ότι εδώ υπάρχει διαφοροποίηση στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα σε αυτή τη λογική ήταν, “δεν συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ”. Εκείνο που έχει αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ένταση της ρητορικής του» συνέχισε ο Μάκης Βορίδης. «Εκείνο το οποίο αλλάζει όμως είναι ότι σε αυτήν την τοξική ρητορική παρασύρεται πλέον και το ΠΑΣΟΚ – δεν συζητάω για λοιπές δυνάμεις εντός του κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

«Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν και μάλιστα δεν διαμορφώνεται και ένα πεδίο διαλόγου και λεκτικής δυνατότητας συνεννόησης [….] Το ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο που πολιτεύεται το τελευταίο διάστημα προφανώς προσχωρεί σε μία ανταγωνιστική προσέγγιση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα πει τα πιο πολλά, ποιος θα πει τα πιο χοντρά» συνέχισε ο Μάκης Βορίδης και σημείωσε:

«Έτσι δεν διαμορφώνεται ένα πεδίο που επιτρέπει να ελπίζει κανένας, ότι αν τυχόν χρειαστεί να υπάρξει μία συνεννόηση η χώρα να μπορεί να κυβερνηθεί. Αν τορπιλίζεται το πολιτικό κλίμα, εν συνεχεία τέτοιου είδους συνεννόηση δεν υπάρχει, ούτε όμως η χώρα μπορεί να μείνει ακυβέρνητη».

Κατά τον Μάκη Βορίδη δεν υπάρχει ηθικό πρόβλημα για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε προεκλογική περίοδο. «Μπορείς να το κάνεις μέχρι την τελευταία ημέρα. Εντάξει… Η σκέψη είναι ότι μεσολαβούν εκλογές» ανέφερε.