Η ψήφιση του μεσοπροθέσμου ήταν μόνο η αρχή. Τώρα αρχίζει η σκληρή εφαρμογή και τα μέτρα είναι πολλά και επώδυνα. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την αμφίβολη απόδοσή τους, καθώς υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σε μια ήδη εξασθενημένη και σε ύφεση αγορά, το νέο σχήμα χρηματοδότησης εκκρεμεί και οι πολίτες καλούνται να δώσουν ούτε λίγο ούτε πολύ…τα πάντα.

Ads

Στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πιθανότατα θα αποδεσμευθεί η 5η δόση, σύμφωνα με την «Καθημερινή», όμως το νέο σχήμα χρηματοδότησης μάλλον θα παραταθεί μέχρι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και οι τράπεζες να συμφωνήσουν στον τρόπο και στο μέτρο συμμετοχής του καθενός. Ενδιάμεσος έλεγχος από την τρόικα αναμένεται στα τέλη του Ιουλίου με επίσκεψη στην Αθήνα.

Τι θα εφαρμοστεί

Μέτρα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμώμενης δημοσιονομικής απόδοσης προωθούνται μέσα σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών.

Η δυσκολία βέβαια δεν έγκειται τόσο στην επιβολή των φόρων αλλά στην είσπραξή τους – το ύψος της οποίας πρέπει να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ για φέτος- καθώς αν δεν έχουν οι φορολογούμενοι, δεν θα δώσουν. Από την άλλη η πάταξη της φοροδιαφυγής όσων «έχουν» απαιτεί οργανωμένο και δίκαιο ελεγκτικό μηχανισμό, που είναι αμφίβολο αν μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Ads

Στο πλαίσιο των 6,7 δις ευρώ εντάσσεται και το κλείσιμο ή η συγχώνευση οργανισμών για την εξοικονόμηση 540 εκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του χρόνου.
Υπάρχει περίπτωση μέσα στον Ιούλιο να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την κατάργηση 40 μικρών φορέων του Δημοσίου, την συγχώνευση 25 και το κλείσιμο, συγχώνευση ή εξυγίανση άλλων 10. Σε αυτούς απασχολούνται 7.000 εργαζόμενοι.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει μείωση από τα ασφαλιστικά Ταμεία στις δαπάνες και τις κοινωνικές τους παροχές κατά 1,2 δις ευρώ με παράλληλη αύξηση των εσόδων τους κατά 629 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση προωθεί επίσης άμεσα το ενιαίο μισθολόγιο και περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Ο Δ. Ρέππας, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναμένεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στην υλοποίηση του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο.

Ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνει ως προϋπόθεση το νέο πακέτο χρηματοδότησης . Η τρόικα έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο με την οποία ζητά μέσα σε 15 ημέρες να είναι έτοιμο το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, ώστε να μπορέσει να αρχίσει άμεσα η πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων πρέπει επίσης να περάσει μέσα στον Ιούλιο με την κυβέρνηση να υπολογίζει έσοδα 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά στον τρόπο έγκρισης του νέου δανείου ο πρωθυπουργός προς το παρόν στηρίζει την απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Οι τεχνικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με πολλαπλά ερωτήματα -το οποίο επιθυμεί ο Γ. Παπανδρέου- αναμένεται να είναι έτοιμες το Σεπτέμβριο.