Και η Morgan Stanley φαίνεται ότι συμμετέχει στη «συνωμοσία» που… εξυφαίνεται κατά της ΝΔ αφού ο οίκος βλέπει επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτει το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» και η χώρα παραμένει στα Μνημόνια. 

Ads

Η Morgan Stanley υποστηρίζει σε ανάλυσή της ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι πιθανότατα επιτυχημένη. Όπως αναφέρει η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και η βιωσιμότητα χρέους έχει βελτιωθεί. Οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις είναι καλές, ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο παραμένει η αβεβαιότητα. Εκτιμά πάντως ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους, ενώ δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη της χώρας στο QE.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο της «καθαρής εξόδου» που ακολούθησαν και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ήταν σε πρόγραμμα. Τονίζει, όμως, ότι για να είναι επιτυχημένη η έξοδος χρειάζεται να υπάρξουν και άλλα στοιχεία, ορισμένα από τα οποία δεν είναι στον έλεγχο της χώρας, όπως οι διακυμάνσεις στις αγορές, λόγω των πολιτικών αβεβαιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρεί πάντως, ότι αν δεν υπάρχει κάποια έκπληξη στο μέτωπο αυτό, η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιώνεται, ώστε το σενάριο της επιτυχημένης εξόδου θα γίνει πραγματικότητα.

Τα βασικά «μαξιλάρια» της Ελλάδας είναι το μεγάλο ποσό για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά και το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας της δείχνει σε καλύτερη κατάσταση, με την εξάρτηση από τον ELA να έχει μειωθεί κατακόρυφα, αν και τα κόκκινα δάνεια παραμένουν υψηλά. Η χαλάρωση των capital controls είναι επίσης θετική εξέλιξη.

Ads

Η Morgan Stanley θυμίζει ότι η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ στην κρίση αλλά τώρα ανακάμπτει και δείχνει ελαφρά ισχυρότερη δυναμική. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, τονίζει, αλλά πρέπει να διατηρηθεί. Η εκτίμηση είναι ότι φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3%, όσο και το 2019, και γύρω στο 2% την περίοδο μεταξύ 2020 – 22. Σημειώνει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ανάπτυξη στηρίζεται στον εξαγωγικό τομέα και στις επενδύσεις και όχι στην κατανάλωση, κάτι που είναι σε αυτή τη φάση θετικό.