Αντίδραση στους χειρισμούς του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, εκφράστηκε από τους αιρετούς στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ακόμη και από την παράταξη της ΝΔ. Ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθεται ήδη σε «αναμμένα κάρβουνα» μετά τις εξαγγελίες του υπουργού για κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» και αντικατάστασή του με νέο, συνεπώς, εξέλαβε ως ένας είδος «κερασιού στην τούρτα» τις επιλογές του υπουργού για τη στελέχωση του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και για την ελληνική αντιπροσωπεία στο ευρωπαϊκό όργανο της Επιτροπής των Περιφερειών. «Δεν είναι αυτοκράτορας, αλλά υπουργός Εσωτερικών. Να τις ανακαλέσει», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου.

Ads

Έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια» και μια «αντιδεοντολογική, κακή και άδικη απόφαση» με δεδομένο ότι ελήφθη μόλις μία ημέρα πριν από τις εκλογές της ΚΕΔΕ και τόνισε ότι στο Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ ορίστηκε πρόεδρος συνεργάτης του υπουργού και αντιπρόεδρος ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του. «Κανείς από όσους πρόσκεινται στη Ν.Δ. δεν είναι αιρετός», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σε ό,τι αφορά στην εθνική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών, η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον αποκλεισμό της, ενώ ο Λ. Κυρίζογλου είπε ότι έχει αποκλειστεί η περιφερειακή Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, αυτό που αποφασίστηκε είναι να σταλεί επιστολή της ΚΕΔΕ στον υπουργό να τροποποιήσει άμεσα τις αποφάσεις του για τα δύο όργανα. «Αν δεν ανακαλέσει, θα πρέπει να συναντήσουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να τον βάλει σε τάξη», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ads

Αντίστοιχο αίτημα πιθανότατα να δεχτεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και σε ενδεχόμενη εμπλοκή με τα έργα του «Φιλόδημου». Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ότι τα έργα θα υλοποιηθούν «μέχρι τελευταίου ευρώ» με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που επεξεργάζεται, δεν μοιάζει να καθησυχάζουν τους δημάρχους της χώρας. Οι αιρετοί θύμισαν ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο σχεδιάστηκε από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλα να αποδομούν τα όσα έχει πει ο κ. Θεοδωρικάκος. Όπως εξήγησε ο Γ. Μουράτογλου (γενικός γραμματέας επί προεδρίας Γ. Πατούλη και καλός γνώστης των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης), ζήτημα πόρων δεν υφίστατο. Τα 134 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποτελούσαν εγγυήσεις, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι, αν και τα έργα είχαν ονομαστικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, με τις εκπτώσεις -που έφταναν πάνω από 40%- «δεν θα ξεπερνούσαμε τα 600 εκατ. ευρώ στην αποπληρωμή τους».

Ο κ. Μουράτογλου αντέκρουσε μάλιστα τα περί μεταφοράς έργων του «Φιλόδημου» στο ΕΣΠΑ: «Είναι φύσει αδύνατο», υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι ο «Φιλόδημος» σχεδιάστηκε ακριβώς για να καλύψει ανάγκες δήμων που δεν κάλυπτε το ΕΣΠΑ. Ως παράδειγμα έθεσε έργα ύδρευσης προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ που νωρίτερα είχαν απορριφθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Έντονες ανησυχίες για την πορεία των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης εξέφρασε ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ, Γ. Μαρινάκης, ασκώντας κριτική στον υπουργό ότι με την εξαγγελία του «κλόνισε την αρχή της συνέχειας του κράτους και την αρχή της εμπιστοσύνης. Εμείς δεν κάναμε σύμβαση με καμία Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά με το Ταμείο Παρακαταθηκών», συμπλήρωσε.

«Ολη η ιστορία αυτή, σε πολιτικό επίπεδο, είναι κοροϊδία», τόνισε ο Δ. Μπίρμπας. «Δεν υπήρξε ποτέ θέμα με τη χρηματοδότηση. Ολα θα πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όποιος διαβάσει τον νόμο καταλαβαίνει. Ενδιάμεσος επιταχυντής ήταν η ΕΤΕπ», υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη η ΚΕΔΕ να επιμείνει σε ένα πρόγραμμα
ακριβώς με τους ίδιους αντικειμενικούς και διαφανείς όρους του «Φιλόδημου».

«Με την όλη συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών, φοβάμαι ότι θα γίνει πελατειακό» το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είπε ο κ. Μπίρμπας. «Το ζητούμενο για την Αυτοδιοίκηση είναι να διασφαλιστεί πως η μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο θα πρέπει να γίνει γρήγορα, χωρίς να “πειραχθούν” έργα, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις και επιπλέον γραφειοκρατία, και με τρόπο δίκαιο και διαφανή», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου.