Με 261 ψήφους η Βουλή ενέκρινε την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Βουλής, την οποία στήριξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Ads

Παρών, ψήφισαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ 6 απείχαν, με την απουσία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να ξεχωρίζει, καθώς ενέχει και πολιτικά μηνύματα για το εσωκομματικό τοπίο του κυβερνώντος κόμματος.

Η δήλωση Μητσοτάκη, το τηλεφώνημα Παυλόπουλου και τα συγχαρητήρια Φον ντερ Λάιεν

«Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής.

Ads

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο για να τη συγχαρεί.

Ανέφερε επίσης σε όλους τους τόνους πως με την εκλογή τής κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον».

Η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου, με την ολοκλήρωση της θητείας του απερχόμενου προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο τελευταίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την κ. Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Με ανάρτησή της twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχάρη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στο αξίωμα Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία εξελέγη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία σήμερα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά στη νέα εποχή της ισότητας» αναφέρει ειδικότερα η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Έχω επίγνωση του βάορυς που επωμίζομαι»

Το μεσημέρι ο Κωνσταντίνος Τασούλας μετέβη μαζί με αντιπροσωπεία της Βουλής στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέδωσε στη κ. Σακελλαροπούλου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μια πρόταση που όπως είπε έτυχε ευρύτατες αποδοχής με 261 ψήφους, υπερκαλύπτοντας τα 2/3 που απαιτεί και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά της. Γεγονός που καταδεικνύει ότι τα υψηλά καθήκοντά της εκκινουν ευοίωνα.
Αναφερόμενος στην κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους. Ο κ. Τασούλας την χαρακτήρισε πανάξια δικαστική λειτουργό και στο πρόσωπο τιμάται η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα. Και κατέληξε λέγοντας ότι από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση 2 αιώνων από την ελληνική επανάσταση. «Επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας.

Η κα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε θερμά την ελληνική Βουλή και δήλωσε ότι έχει συνείδηση του βάρους που επωμίζεται.

Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί  παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων” είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου.

“Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου” είπε η κυρία Σακελλαροπούλου και μίλησε στη συνέχεια για μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

“Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις” κατέληξε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.