Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε για τα «διπλά βιβλία» παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας, όπως καταγράφηκαν σε πολλά ρεπορτάζ, που παρουσίασαν τα σχετικά έγγραφα και μαρτυρίες εργαστηριακών γιατρών.

Ads

Σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει την ύπαρξη και τρίτου πόλου καταγραφής κρουσμάτων.

Εχουμε και λέμε λοιπόν. Το πρώτο σύστημα καταγραφής είναι του ΕΟΔΥ, λειτουργεί από τις 3 Απριλίου και προϋποθέτει την αποστολή τυποποιημένου excel καθημερινά στο labcovid@eody.gov.gr από τα εργαστήρια που εξετάζουν δείγματα κορονοϊού.

To δεύτερο σύστημα είναι το ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ που νομοθετήθηκε στις 14 Απριλίου (ΦΕΚ B΄ 1390/14.4.2020) και ορίζει την υποχρέωση των εργαστηρίων να δηλώνουν ηλεκτρονικά σε σχετική πλατφόρμα τους ελέγχους για ανίχνευση του SARS-CoV-2 και τα αποτελέσματά τους.

Ads

Το τρίτο σύστημα καταγραφής είναι της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και απαιτεί την αποστολή άλλου ενός τυποποιημένου excel στο labreport_dy@moh.gov.gr καθημερινά μέχρι τις 10 το πρωί.

Οι τρεις πόλοι λειτουργούν συμπληρωματικά και αναδεικνύουν το επιτελικό… μπάχαλο στην παρακολούθηση της πανδημίας.

Το χάος

Το σύστημα του ΕΟΔΥ καταγράφει μόνο τις θετικές διαγνώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει συμπέρασμα με βάση τον συνολικό αριθμό ελέγχων, μια και λείπει ο παρονομαστής του κλάσματος. Εξ ου και οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν επανειλημμένα ότι ο ΕΟΔΥ διαθέτει ανεπαρκή στοιχεία: «Διαπιστώνουμε όλοι πως τα στοιχεία ούτε δημόσια είναι ούτε επαρκή. Από τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον πρώτο επιστήμονα πρέπει η εικόνα να είναι πλήρης».

Το δεύτερο σύστημα, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της HΔΙΚΑ, νομοθετήθηκε μεν στα μέσα Απριλίου, παρουσιάστηκε με θριαμβολογίες το καλοκαίρι, ωστόσο άρχισε να παίρνει μπροστά μόλις στα τέλη Νοεμβρίου, εννιά μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό αν όχι ότι σχεδιάστηκε στο πόδι; Δημιουργήθηκε για να καταγράφει τους ασθενείς με κορονοϊό, τις θεραπείες που λαμβάνουν κ.ο.κ., αλλά στην πορεία, εν μέσω του δεύτερου κύματος, παρουσιάστηκε ως το εργαλείο παρακολούθησης της πανδημίας.

Μέχρι πρόσφατα, όμως, η λειτουργία του ήταν προβληματική. Το σύστημα καθυστερούσε, έπεφτε, εμποδίζοντας τα εργαστήρια να ανεβάσουν στοιχεία στην πλατφόρμα.

Σημειωτέον ότι η ενημέρωση του συστήματος αποτελεί έργο τιτάνιο κατά τις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων, καθώς απαιτεί από τον γιατρό που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης της πλατφόρμας να περάσει χειροκίνητα το όνομα κάθε ασθενή που προσέρχεται με συμπτώματα κορονοϊού και κάνει τεστ, το ΑΜΚΑ του, πότε προσήλθε, να δημιουργήσει ιατρικό φάκελο, να χρεώσει εργαστήριο στο οποίο θα αποσταλεί το δείγμα κ.λπ., και όλα αυτά ενώ συνωστίζονται οι ασθενείς στα επείγοντα. Στη συνέχεια, αφού έχουν καταγραφεί αυτά τα στοιχεία, έρχεται το εργαστήριο που πραγματοποιεί το τεστ και συμπληρώνει ένα ένα τα θετικά αποτελέσματα.

Το τρίτο σύστημα, αυτό της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ζητά ξανά από την αρχή αναλυτικά το σύνολο των ελέγχων που διενεργούν τα εργαστήρια όπως και τα θετικά τεστ. Δεν μπορούσε άραγε το υπουργείο να ζητήσει τα στοιχεία από ΕΟΔΥ και ΗΔΙΚΑ, που ήδη τα καταγράφουν;

Το αλαλούμ επιβεβαιώνει και πρόσφατο έγγραφο του προέδρου του ΕΟΔΥ προς τα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους κορονοϊού. Τους ζητά να στέλνουν στη διεύθυνση: labdata@eody.gov.gr καθημερινά μέχρι τις 3 μ.μ. τον αριθμό μοριακών ελέγχων SARS-CoV-2 που πραγματοποίησαν την προηγούμενη ημέρα, αλλά και να στείλουν «το συντομότερο δυνατό» συμπληρωμένο επισυναπτόμενο πίνακα με τον αριθμό των μοριακών ελέγχων SARS-CoV-2 που πραγματοποίησαν κάθε εβδομάδα από τις 4 Μαΐου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.