Μήνυμα ότι πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση έστειλε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος δηλώνοντας ότι «από εδώ και πέρα η διαπραγματευτική μας ισχύς βαίνει μειούμενη».

Ads

«Εάν δεν πιάσουμε τον στόχο της ανάπτυξης για το 2017 θα κινδυνεύσουμε με απαιτήσεις για συμπληρωματικά μέτρα», εκτίμησε ο Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha και πρόσθεσε: «Η μειωμένη διαπραγματευτική ισχύς έχει τη μορφή «λόφου». Όσο λες όχι, η ισχύς ανεβαίνει. Όταν λες ναι από την αρχή, θα σου βάλουν ακόμα περισσότερα. Μέχρι τις 7 Απριλίου πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

«Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε ένα ποσό συνολικά κοντά στα 15 δις μέχρι το φθινόπωρο του ’18 που λήγει το 3ο μνημόνιο. Πρέπει να κλείσουμε την τρέχουσα αξιολόγηση που έχει καθυστερήσει. Δεν αρκεί να κλείσουμε αυτή την αξιολόγηση, θα χρειαστούμε και άλλη μια… 6 δις θα φέρει αυτή η αξιολόγηση και άλλα 6-9 δις που χρειαζόμαστε, αυτό θα γίνει με μια άλλη αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στους Ευρωπαίους υποστήριξε ότι «δεν έχουν διάθεση να μας δανείζουν. Το κάνουν με μεγάλη δυσαρέσκεια. Πολλές φορές μας δανείζουν με όρους που ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι φιλεύσπλαχνοι. Για να αποτρέψουν τους Πορτογάλους να κάνουν ό,τι κι εμείς, μας δανείζουν με τέτοιο τρόπο».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε, αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε μέχρι 7 Απριλίου  το αργότερο -γιατί το επόμενο Eurogroup είναι αργά, στις 22 Μαΐου- να έρθουν όλοι σε δημόσια συζήτηση στη Βουλή, να μας πουν οι αρμόδιοι ποιες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών και να πούμε αν τις δεχόμαστε και ποιο είναι το επόμενο βήμα μας. Πρέπει να γίνει πολιτικός διάλογος σε ζητήματα ουσίας. Στην Ελλάδα υπερισχύει η παραπολιτική παρά η πολιτική».

Ads

Ο Κώστας Χρυσόγονος είπε ακόμη ότι «δεν έχουμε περάσει σε τροχιά ανάπτυξης. Για να ξαναγίνουμε ένα φυσιολογικό κράτος είναι αναγκαίο να πετύχουμε ένα 2,5% ανάπτυξης και για το ‘18 και το ‘19 και το ‘20» και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε στην Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη. Ο δανεισμός είναι μια κατάσταση που πρέπει να τερματιστεί. Θα γίνει με το να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Να γίνει πιο σαφές το νομοθετικό πλαίσιο. Πρέπει να βάλουμε μια τάξη σε αυτό το συστηματικό χάος που λέγεται ελληνικό κράτος».