Την εκδικητική άρνηση των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν στην τιμητική πολιτογράφηση του συζύγου και προπονητή της Μίτσελ Κρίερ καταγγέλει η ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη, την οποία αποδίδει στο γεγονός ότι η μητέρας της πολιτεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Μιλώντας στο SDNA, η χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια δήλωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι επειδή η μαμά κατέβηκε στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ βρέθηκα να παρακαλάω τα τελευταία τρία χρόνια για να πάρει ο Μιτς τιμητικά το ελληνικό διαβατήριο» το οποίο όπως τόνισε η ίδια «το κυνηγήσαμε πιο έντονα λόγω covid, θεωρώντας ότι δεν θα μπορεί να μπει στη χώρα. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε τέτοιο θέμα, σταμάτησα να ασχολούμαι. Άλλωστε, πλέον μας λένε ξεκάθαρα στη μούρη μας, όχι. Στον Τομ Χανκς βέβαια, το έδωσαν, αφού προφανώς έχει προσφέρει περισσότερα στην Ελλάδα».

Η παρέμβαση της αθλήτριας έρχεται ενώ πραγματοποιούνται συχνά τιμητικές πολιτογραφήσεις ξένων πολιτών, δίχως να είναι ξεκάθαρα όμως τα ακριβή κριτήρια. Σημειώνεται ότι για τον Κρίερ η διαδικασία να του χορηγηθεί ελληνικό διαβατήριο είναι εξαιρετικά δύσκολη παρά το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια έχει σημειώσει σημαντικές αθλητικές επιτυχίες.

Η παρέμβαση της μητέρας

Η μητέρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ζωή Βαρέλη σε ανάρτηση της στο Facebook,  έγραψε: «Το παιδί μου έβγαλε στην Argyro Giannoudaki τα εσώψυχά του. Εγώ ένα θέλω να επαναλάβω που αναφέρεται μέσα. Έχουμε κάνει αίτηση να δοθεί ιθαγένεια στον σύζυγο κ προπονητή της και ούτε ο Θεοδωρικάκος ούτε ασφαλώς ο Βορίδης θεωρούσαν τιμητικό να δοθεί. Πήραμε ένα βροντερό ΟΧΙ από τον τελευταίο, γιατί λέει τι πρόσφερε στην Ελλάδα; Η Κατερίνα γνώριζε κ αναφέρθηκε στον Τομ Χανκς. Δεν γνώριζε τις δυο “άλλες” ιθαγένειες που δόθηκαν τελευταία σε ανθρώπους που δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Καθεστώς» Βορίδη – Μητσοτάκη, να πάρει θέση ο Αυγενάκης

Ads

Πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Στεφανίδη έκανε λόγο για «καθεστώς» Βορίδη – Μητσοτάκη και κάλεσε τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη να πάρει θέση.

«Το καθεστώς Μητσοτάκη-Βορίδη αρνήθηκε να χορηγήσει δικαιωματικά και τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια στον Μιτς Κρίερ, σύζυγο και προπονητή της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας του άλματος επί κοντώ και ολυμπιονίκη Κατερίνας Στεφανίδη, η οποία έχει χαρίσει στην Ελλάδα πολλά μετάλλια και διακρίσεις σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: 

«Απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση των «εθνικοφρόνων» Βορίδη – Πέτσα – Γεωργιάδη δεν έχει κανένα πρόβλημα να χορηγεί με συνοπτικές διαδικασίες την ελληνική ιθαγένεια σε διάφορους «επενδυτές» μέσω της golden visa, μέχρι και σε αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες καζίνο στα κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να βρίσκεται η Ελλάδα στα ψηλότερα σκαλοπάτια του βάθρου όλων των μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, σφυρίζουν αδιάφορα.

Η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στον προπονητή του στίβου Μιτς Κρίερ θα έπρεπε να αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, όταν μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απονείμει αντίστοιχα την αμερικανική ιθαγένεια στην Κατερίνα Στεφανίδη για τις εξαίρετες αθλητικές επιδόσεις της, πριν ακόμα παντρευτεί με τον σύζυγό της.

Είναι προφανές ότι η κοντόφθαλμη και απαράδεκτη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και η εκδικητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην Κατερίνα Στεφανίδη οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική δραστηριότητα συγγενικών της προσώπων που δεν είναι αρεστή στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης από την πλευρά του πρέπει να σταματήσει να ποιεί τη νήσσα και να μην εμφανίζεται στο πλευρό των πρωταθλητών μας μόνο για τις φωτογραφίες στις απονομές των μεταλλίων. Καλούμε τη κυβέρνηση να επανεξετάσει το αίτημα χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στον Μιτς Κρίερ, ομοσπονδιακό προπονητή και σύζυγο της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας το συντομότερο δυνατό».