Κανονικά θα αλλάξει η ώρα φέτος, στις 30 Οκτωβρίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου στον ΑΝΤ1, ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι φέτος θα έχουμε ένα δύσκολο
χειμώνα. Στην ερώτηση για το τι θα γίνει φέτος με την αλλαγή ώρας και αν τελικά το μέτρο θα καταργηθεί απάντησε:

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», υπογράμμισε ο υπουργός.

Συνεπώς, το μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί -τουλάχιστον φέτος- και η αλλαγή ώρας φέτος θα γίνει κανονικά όπως κάθε φορά.Τα χαράματα της 30ης Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, η ώρα θα αλλάξει από θερινή σε χειμερινή. Ήτοι, όσοι είναι ξύπνιοι, θα ρυθμίσουν τα μη ψηφιακά ρολόγια τους μία ώρα πίσω. Από τις 04.00 το ρολόι θα δείξει ξανά 03.00, με την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου να διαρκεί 25 ώρες. Κερδίζουμε μία ώρα ύπνου, όμως χάνουμε για τους επόμενους μήνες μία ώρα φωτός.

Ads

Έτσι, η επόμενη αλλαγή της ώρας, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου σπρώχνοντας τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά.

Υπενθυμίζεται ότι 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Κομισιόν πρότεινε τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικότερα ζητήματα.