«Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την παράνομη μετανάστευση, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την περιοχή του Έβρου για τη γιορτή των Θεοφανίων, και έστειλε σαφές μήνυμα τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Τουρκία για την αντιμετώπισή του. Κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει «ολοκληρωμένη πολιτική» για το θέμα και την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει “άμεσα και απτά” το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Ads

Ειδικότερα, ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε πως «η προσπάθεια όλων αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια, αναζητώντας αλλού καλύτερη ζωή, είναι ένα θέμα βαθιά ανθρώπινο». Όμως, πρόσθεσε, «για την Ελλάδα η αθρόα παράνομη μετανάστευση είναι και θέμα εθνικό. Από εδώ, τον Έβρο, κάθε μέρα, προστίθεται στη χώρα ένα χωριό 200-300 παράνομων μεταναστών. Οφείλουμε με αποφασιστικότητα να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, ευρωπαϊκό, διμερές να το αντιμετωπίσουμε».

Στην Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισέρχεται το 80% της παράνομης μετανάστευσης όλης της ΕΕ και «αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί».

Κατά του τείχους στον Έβρο ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας

Ads

«H απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. .

Ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που παλαιότερα εισέρχονταν στην Ε.Ε. μέσω Μαρόκου, Αλγερίας και Πορτογαλίας φθάνουν στην E.E. μέσω Ελλάδας και μέσω Τουρκίας. «H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Tο ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις αυριανές συζητήσεις στο Ερζουρούμ, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος επικαλούμενος πολιτικές και διπλωματικές πηγές αλλά και δικές του εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία εγκρίνει τις προσπάθειες της Ελλάδας να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, χωρίς να πάρει θέση για την «τεχνική» λύση που σχεδιάζεται, δηλαδή την κατασκευή συνοριακού φράχτη, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέζ.

«Δεν είναι δικό μου θέμα να πω ποια είναι η καλή λύση από τεχνικής πλευράς, αλλά είναι σαφές ότι μάς χαροποιούν οι προσπάθειες της Ελλάδας για την καλύτερη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, η οποία είναι πολύ ισχυρή στην περιοχή αυτή», τόνισε ο γάλλος υπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα της εφημερίδας La Croix.

Κυβερνητική στήριξη στο τείχος

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, η οποία παρευρέθηκε στον αγιασμό των υδάτων στην πλατεία Δεξαμενής στην Αθήνα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τοποθέτηση φράκτη, είπε ότι πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι μίας συντονισμένης ενέργειας. Επισήμανε, δε, ότι «βρισκόμαστε στη μέση ενός κρίσιμου προβλήματος μ’ ένα μεγάλο συντονισμένο σχέδιο. Αυτή η προσπάθεια πίεσης προς την Τουρκία στην ουσία για τα σύνορά μας, είναι ένα μικρό κομμάτι της προσπάθειας που γίνεται».

«Είναι ένα σημαντικό πολιτικό μέτρο, το οποίο δεν είναι αποσπασματικό. Το συγκεκριμένο μέτρο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει κανείς να το δει στο σύνολο της πολιτικής που έχει ανακοινωθεί, η οποία είναι ολοκληρωμένη και αφορά την αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού ζητήματος, όπως είναι η λαθρομετανάστευση» δήλωσε από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς για τον φράκτη που προτίθεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση στον Έβρο, ανέφερε πως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενωσιακής έννομης τάξης. «Δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό από την ευρωπαϊκή αντίληψη και μεταχείριση των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων πολιτικό άσυλο. Η χώρα μας, η οποία είναι η βασική πύλη εισόδου μη νόμιμων μεταναστών προς την ΕΕ, ενεργεί εκ μέρους της Ένωσης και οι άλλες χώρες της Ευρώπης πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι χειριζόμαστε και στο όνομά τους ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα» υποστήριξε.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι «είναι το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας και αυτό προκύπτει και από το διεθνές δίκαιο και από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, το να θωρακίζει τα σύνορά της όπως νομίζει και σε αυτό δεν έχει λόγο κανένας, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα ελληνικά σύνορα». Ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα από πλευράς νομιμότητας μπορεί να το κάνει, ενώ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μέτρου λέγοντας ότι «από πλευράς αποτελεσματικότητας είναι να το δούμε. Γιατί το ζήτημα είναι να χτυπάς τη λαθρομετανάστευση στη ρίζα της και η ρίζα δεν χτυπιέται όταν έχει μειωθεί η αστυνόμευση δραματικά και όταν έχεις ψηφίσει έναν νόμο για την ιθαγένεια, που έχει καταστήσει την Ελλάδα πραγματικό μαγνήτη των λαθρομεταναστών».