Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σειρά είχαν τα Σκόπια. Στη διάρκεια συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Φογκ Ράσμουνσεν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποκάλεσε «ανέκδοτο» την εμμονή των Σκοπίων να αλλοιώνουν τη ιστορία εμφανίζοντας τον Μεγαλέξανδρο ως «Σκοπιανό».
Ads
Εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Ελλάδας προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τη στάση του απέναντι στο Σκοπιανό, ο κ. Παπούλιας σημείωσε επίσης: «Κατανοείτε τις ευαισθησίες μας στο ζήτημα αυτό καθώς οι βόρειοι γείτονές μας τηρούν σκληρή στάση ενώ εμείς είμαστε με το χέρι απλωμένο και συμπεριφερόμαστε σαν καλοί γείτονες. Θα συνεχίσουμε σαΐτα την κατεύθυνση για να βρει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».
Χαμογελώντας, χαρακτήρισε «ανέκδοτο» την εμμονή των Σκοπίων να αλλοιώνουν τη ιστορία εμφανίζοντας τον Μεγαλέξανδρο ως «Σκοπιανό» και ζήτησε από τον κ. Ράσμουνσεν να βοηθήσει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε παράλληλα την ενόχλησή του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει προβλήματα με την Τουρκία η στάση της οποίας δεν βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας το οποίο επιδιώκει η Ελλάδα. «Ενοχλήθηκα από το γεγονός ότι όταν πήγα χθες στο Γενικό Επιτελείο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό νησί».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη στον κ. Ράσμουνσεν ότι η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στην Ε.Ε. και συνδράμει στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Δήμας: Απειλή για την Ελλάδα η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία
Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκαναν αναφορές στην οικονομική κρίση και στα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και να επιτύχουμε ανάπτυξη προς όφελος του ελληνικού λαού, της Ελλάδας και της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας την ομιλία του.
Με το ίδιο θέμα άρχισε και ο κ. Ράσμουσεν, τονίζοντας την κυριαρχία της αβεβαιότητας στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και λέγοντας : «κατανοώ ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τα του οίκου της για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Ασφαλιστικά Ταμεία
Σε μια αναφορά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση του ΝΑΤΟ, ο κ. Δήμας δήλωσε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει στη σημαντική απειλή που εκπροσωπεί η Τουρκία».
«Η Ελλάδα», σημείωσε, «από τα μέσα του 70 αντιμετωπίζει μόνιμη απειλή από έναν από τους συμμάχους της, την Τουρκία. Η σιωπή του ΝΑΤΟ από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν εκκωφαντική. Η συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία είναι και αντιμετωπίζεται από τον ελληνικό λαό, ως πραγματική και άμεση απειλή».
«Υπό το πρίσμα αυτό», πρόσθεσε, «η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει στη σημαντική αυτή απειλή».
Ο κ. Ράσμουσεν, απαντώντας σε συναφές ερώτημα με το πρόβλημα της Κύπρου, είπε ότι η μη διευθέτηση του Κυπριακού προκαλεί “ανησυχία” και έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνον για την Κύπρο και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Καλώ όλες τις πλευρές», επισήμανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και μάλιστα σύντομα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τα σχέδια που υπάρχουν είναι πολύ κοντά σ΄ αυτό που φαίνεται να μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές».
Συνάντηση Ρασμούσεν – Αβραμόπουλου
Tα σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, επ’ ουδενί έχουν διασαλέψει το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμύνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντερς Ρασμούσεν. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα παραμένει σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας και συνεννόησης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο υπουργός συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τον νέο ρόλο της Συμμαχίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο, τον Μάιο του 2012, την πρόταση για βελτιστοποίηση των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ -εν μέσω της οικονομικής κρίσης που περιορίζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς- και θέματα όπως οι σχέσεις της χώρας μας με γειτονικά κράτη- συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας- το Κυπριακό, την αντιπυραυλική ασπίδα και για τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη συμμετοχή της χώρας μας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι έχει την υποστήριξη της Ελλάδας, στο πλαίσιο των αρχών της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >