Φαντάζει πολύ μεγάλη και όντως είναι πολύ μεγάλη η ύφεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ και προβλέπουν ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, αποδεχόμενος έτσι την τραγική κατάσταση της οικονομίας και επιχειρώντας ταυτόχρονα να τη δικαιολογήσει και να την «ελαφρύνει».

Ads

Ειδικότερα, μετά τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για ύφεση ρεκόρ καθώς υπήρξε κατακόρυφη πρώτη του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και οργανισμών, σημείωσε: «Είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει -και όντως είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένα νούμερο μεγάλο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θέλω να τονίσω, όμως, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το 15,2% είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του β΄ τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με 19% και η Ιταλία με 17,3%.

Τόνισε πως κάνει αυτή την επισήμανση γιατί στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι ίσως από τη σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ads

«Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμούμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα κλείσουμε με μία ύφεση της τάξης του 7,9%», υπογράμμισε.