Σοβαρά ζητήματα διανομής, ευθύνης αλλά και ασφάλειας η επίλυση των οποίων είναι προϋπόθεση ώστε τα δωρεάν για τους πολίτες self test που εξήγγειλε η κυβέρνηση να «μπουν» στα φαρμακεία της Αττικής, θέτει μιλώντας στο tvxs.gr ο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος.
 
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του έμπειρου φαρμακοποιού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το μέτρο της δωρεάν χορήγησης τεστ κορονοϊού στους πολίτες μέσω των φαρμακείων, χωρίς να έχει λύσει το πώς θα φτάνουν σε αυτά, πώς θα εξασφαλίζεται η μη μετάδοση του ιού από πιθανώς μολυσμένα άτομα, ειδικά όταν τα τεστ διενεργούνται εντός των φαρμακείων όπως ανέφερε το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος και ποιός θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση που ένα τεστ αποδειχθεί ψευδώς αρνητικό.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Λουράντος έθεσε τα εξής ερωτήματα προς απάντηση:
 
«Μέσω ποιας διαδικασίας θα γίνεται η προμήθεια των self tests από τα φαρμακεία; Προφανώς μέσω των συνεταιρισμών και φαρμακαποθηκών. Έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο;», λέει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Αττικής.
 
Σημειώνεται ότι απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει δώσει ήδη η Ομοσπονδία των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας μέσω επιστολής που έχει αποστείλει από το Σάββατο 20/3 στον υπουργό Υγείας, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, και στην οποία αναφέρει σε άκρως ειρωνικό ύφος: «Δεδομένου όμως ότι καμία στιγμή δεν ενημερωθήκαμε για την πανελλαδική διάθεση των τεστ και δεν κληθήκαμε να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε εναλλακτικές πηγές και έχετε βρει τις λύσεις και τις απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και έχετε ολοκληρώσει την προετοιμασία και την επιτυχία και το λειτουργικό πλάνο αυτού του σημαντικού εγχειρήματος». Συνεπώς κυβερνητικό σχέδιο για τη διανομή των τεστ δε φαίνεται να υπάρχει.
 
«Ποιός θα ορίσει τις ποσότητες που θα λάβει το κάθε φαρμακείο; Κι ακόμα, αυτά θα απογράφονται; Θα κρατάμε απογραφικό στοιχείο ώστε να ξέρουμε πού διατίθενται; Θα μας γίνει έλεγχος σε δεύτερο χρόνο αν χάθηκε κάποιο; Ποια θα είναι η ευθύνη μας πάνω σε αυτό;»
 
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής τονίζει ότι αυτά τα ζητήματα είναι τα «απλά», καθώς υπάρχουν και άλλα, σαφώς πιο σοβαρά. Απαντώντας στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο που είπε στο Open ότι όποιος πολίτης θέλει θα μπορεί να ζητά από το φαρμακοποιό να του κάνει το τεστ αντί ενός αντιτίμου 2-3 ευρώ, ο κ. Λουράντος σχολιάζει στο tvxs.gr: «Θα μπαίνει ο πελάτης στο φαρμακείο με τη μάσκα. Θα βγάζει τη μάσκα για να του πάρουμε δείγμα. Για να προκύψει αποτέλεσμα, το άτομο αυτό θα πρέπει να περιμένει 15 λεπτά και μάλιστα στο εσωτερικό του φαρμακείου αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές. Αν το άτομο είναι θετικό στον ιό, θα έχει ήδη μολύνει το χώρο. Συνεπώς διενέργεια τεστ στο φαρμακείο δεν μπορεί να γίνει».
 
Το σχέδιο αυτό της κυβέρνηση για διενέργεια self test στο χώρο των φαρμακείων, δημιουργεί ένα ακόμα δύσκολο πρόβλημα, αυτό της ευθύνης σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ αποδειχθεί ψευδώς αρνητικό. Διότι όπως επισημαίνει στη σχετική του έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), «η ακρίβεια των διαθέσιμων self test είναι υψηλή, όμως όταν χρησιμοποιούνται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και σε περιβάλλον χαμηλού επιπολασμού, το ενδεχόμενο εντοπισμού θετικού κρούσματος είναι χαμηλό».
 
Επ’ αυτού λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής: «Σε περίπτωση που το τεστ αποδειχθεί ότι έβγαλε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, τί ευθύνη έχει ο φαρμακοποιός; Αν το άτομο στη συνέχεια νοσήσει και κατηγορήσει τον φαρμακοποιό ότι δε διάβασε καλά το τεστ; Προφανώς η ευθύνη αυτή πολλαπλασιάζεται αν η εξέλιξη της νόσου είναι άσχημη. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τί ευθύνη θα έχουμε οι φαρμακοποιοί».
 
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, πρέπει να διευκρινιστεί το πώς θα απορρίπτονται τα τεστ. «Πώς θα απορρίπτονται τα τεστ; Θα μπορεί ο κάθε πολίτης να περιφέρει ένα δυνάμει θετικό τεστ στο δρόμο ή να το πετάξει στα κοινά απορρίμματα;» υπογραμμίζει ο φαρμακοποιός.
 
Τα σημεία αυτά περιέχονται και στην απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής η οποία κατατίθεται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Λουράντος.
 
Τί γίνεται με το αντίτιμο
 
Παρά τα σοβαρά αυτά ζητήματα προς επίλυση, η δημόσια συζήτηση το πρωινό της Δευτέρας κινήθηκε γύρω από το αντίτιμο 30-50 λεπτών του ευρώ που ζητούν οι φαρμακοποιοί για να καλύψουν τις εργατοώρες διανομής των self tests και τήρησης των σχετικών αρχείων. «Αν δεν δούμε ένα αξιόπιστο πλαίσιο στο οποίο θα γίνεται σαφές πως δεν μπορεί να διενεργηθεί το τεστ μέσα στα φαρμακεία, δεν έχει νόημα να συζητήσουμε για αντίτιμο. Προς το παρόν δεν υπάρχει πλαίσιο, ούτε καν η πλατφόρμα δήλωσης αποτελεσμάτων για την οποία έχει μιλήσει ο υπουργός δεν είναι ακόμα έτοιμη», τονίζει ο κ. Λουράντος.