Με ανάρτηση με μια θετική και μια αρνητική εξέλιξη για τα θέματα των Μουφτήδων στη Θράκη ανάρτησε στο προφίλ του στο FB ο Δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής για τον καθορισμό των δικονομικών κανόνων στις Μουφτείες Κώστας Γούναρης, στον απόηχο του διορισμού νέων Τοποτηρητών στις δύο Μητροπόλεις.
Ως θετική εκτιμά την υπαγωγή των Μουφτειών στον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο του Κράτους αλλά ως αρνητική το γεγονός ότι 7 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στη Σαρία, δεν έχει εκδοθεί το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εφαρμογή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που θίγει ο γνωστός δικηγόρος, έρχεται σε συνέχεια των επιφυλάξεων που εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές για τις επιλογές των νέων προσώπων και τη θεολογική τους επάρκεια και άρα δημιουργεί ένα κλίμα αμφισβήτησης για τις δρομολογημένες εξελίξεις.
Η ανάρτηση του Κώστα Γούναρη
Μια και τα θέματα των Μουφτήδων βρίσκονται στην επικαιρότητα δύο σύντομες επισημάνσεις, μία θετική και μία αρνητική.
Η θετική: Στην περίφημη τροπολογία για τους Μουφτήδες, για την οποία έγινε τόσος ντόρος Αυγουστιάτικα και η οποία αποτελεί ήδη νόμο του Κράτους (άρθρο 48 του Ν.4559/2018), πέρασε στα ψιλά μία ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας (δηλαδή το Ελληνικό Κράτος) αναλαμβάνει να καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας των Μουφτειών (που αποτελούν δημόσιες υπηρεσίες), ενώ καθιερώνεται οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος των Μουφτειών από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών. Να ελπίσουμε ότι από δω και πέρα θα σταματήσει το εξευτελιστικό καθεστώς που ισχύει δεκαετίες τώρα να πληρώνουν Έλληνες πολίτες ένα δημόσιο λειτουργό (Μουφτής) προκειμένου να ασκήσει αυτός τα δικαστικά του καθήκοντα, χωρίς παράλληλα να υπάρχει κανενός είδους οικονομικός έλεγχος από την πλευρά του κράτους στις Μουφτείες και στα έσοδά τους.
Η αρνητική: Πριν από επτά ολόκληρους μήνες (15-1-2018) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 4511/2018 που προβλέπει ότι οι υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών θα εκδικάζονται πλέον από τα ελληνικά αστικά δικαστήρια, τα οποία θα εφαρμόζουν τον ελληνικό Αστικό Κώδικα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που όλοι οι διάδικοι θα συμφωνήσουν σε προσφυγή στο Μουφτή με εφαρμογή της Σαρίας. Ως εδώ καλά. Όμως η εφαρμογή της νέας αυτής ρύθμισης συνδέθηκε σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 και 4 του Ν.4511/2018 – κακώς κατά τη γνώμη μου – με την έκδοση ενός Π.Δ. που θα καθόριζε τους απαιτούμενους δικονομικούς κανόνες για τη συζήτηση της υπόθεσης στο Μουφτή. Μέχρι τότε οι Μουφτήδες θα επιλαμβάνονται των υποθέσεων που άγονται ενώπιόν τους με κοινή συναίνεση όλων των διαδίκων, ενώ όσοι δεν θέλουν τη δικαιοδοσία του Μουφτή και την εφαρμογή της Σαρίας στις οικογενειακές τους υποθέσεις θα πρέπει να περιμένουν. Πόσο όμως να περιμένουν; Ήδη έχουν περάσει πάνω από επτά μήνες και το Π.Δ. δεν έχει εκδοθεί. Υπάρχει πλήθος οικογενειακών διαφορών σε εκκρεμότητα, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια, αλλά δεν μπορούν με αποτέλεσμα να υπάρχει ουσιαστικά αρνησιδικία από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας. Σε λίγες μέρες (16/9) αρχίζει το νέο δικαστικό έτος. Είναι απόλυτα επιβεβλημένο να εκδοθεί άμεσα το Π.Δ. ώστε αυτή η κανονικότητα που ξεκίνησε να αποκαθίσταται με το Ν.4511/2018 επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >