«Επίσκεψη στο Καρά Τεπέ  είναι σαν να πηγαίνεις στην κόλαση», λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης. «Οχι απλά δεν λαμβάνονται μέτρα για την προστασία προσφύγων και εργαζομένων, αλλά διενεργούνται με τέτοιο τρόπο οι διαδικασίες, που κάθε μέρα κινδυνεύουν και εργαζόμενοι και πρόσφυγες. Στην σκηνή που γίνονται τα τεστ για covid, υπήρχε απίστευτος συνωστισμός. Όλα πρόχειρα. Τα ιατρεία, οι δομές… Πρόχειρα και επικίνδυνα».

Ads

Ο Κώστας Αρβανίτης και ο Πέτρος Κόκκαλης, ήταν ανάμεσα στους εννέα ευρωβουλευτές της Αριστεράς, που επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες τη Λέσβο, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια είναι η συνθήκη που επικρατεί, μετά την φωτιά στη δομή της Μόριας. 23 ευρωβουλευτές που προέρχονται από τις ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων και συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) και στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από πρωτοβουλία του Κ. Αρβανίτη συνυπέγραψαν κοινή ανακοίνωση, μέσα από την οποία ζητούν να αναγνωρίσει η ΕΕ τις ευθύνες της και να προωθηθούν οι πρόσφυγες προς τις χώρες της ΕΕ οι οποίες είναι και ο προορισμός τους. 
 
Γιατί ο Μητσοτάκης δεν ζητάει επίσημα από την ΕΕ μετεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες της;
 
«Με την κοινή αυτή ανακοίνωση, δηλώσαμε ποια τάση εντός της ΕΕ στηρίζουμε. Αυτήν της ουσιαστικής αλληλεγγύης.  Ο Κ. Μητσοτάκης, όταν μιλάει για αλληλεγγύη, εννοεί τα χρήματα που θα εισπράξει από την ΕΕ (750 εκ.ευρώ) για να μείνουν οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι εδώ. Τον ρωτάμε ευθέως λοιπόν: Η κυρία Γιόχανσον είπε ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης στων προσφύγων σε χώρες της ΕΕ. Γιατί; Μήπως ο κος Μητσοτάκης έχει κάνει συμφωνία με τον κο Σχοινά και την Κα Φοντελάιν, να παραμείνουν εδώ οι πρόσφυγες ενώ δεν το θέλουν, για να εισπράξουμε τα κονδύλια;» λέει ο Κ. Αρβανίτης. «Γι’αυτούς το προσφυγικό όπως και η πανδημία, είναι μπίζνα, για εμάς όχι. Κάνουν μπίζνα με τον ανθρώπινο πόνο».
 
«Το Καρά Τεπέ είναι τέσσερις Μόριες. Οι κάτοικοι του νησιού λένε ότι τους κορόϊδεψε ο Κ. Μητσοτάκης»
 
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέει πως ενώ ο Κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως τα νησιά θα πάψουν να είναι «αποθήκες ψυχών», σήμερα μεγαλώνει τις αποθήκες δημιουργώντας μια δομή τετραπλάσια της Μόριας «…με την έννοια ότι επί Σαμαρά φτιάχτηκε ένας χώρος για 2.500 ανθρώπους και τώρα πρέπει να στεγαστούν 13.000. Οι νησιώτες είναι απελπισμένοι. Οι αλληλέγγυοι έχουν κουραστεί και όσοι ψήφισαν ΝΔ, μας είπαν ότι τους κορόιδεψε ο Κ. Μητσοτάκης» λέει ο Κ. Αρβανίτης και περιγράφει τη νέα δομή. 

«H εικόνα της νέας δομής που στήνει η κυβέρνηση, θυμίζει καταυλισμούς της Μέσης Ανατολής και όχι δομές της ΕΕ. Αυτό ήταν πεδίο βολής. Το έδαφος είναι σαθρό, ένα σημείο εκτεθειμένο στο βοριά.  Από 5 μποφόρ και πάνω, η θάλασσα θα μπαίνει μέσα, άνθρωποι και χώμα θα γίνονται ένα. Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν τραγική. Εκεί υπήρχε μία τουαλέτα για 40-50 άτομα. Καθόλου πρόσβαση σε νερό, ώστε να πλυθούν οι άνθρωποι και επί πλέον, ο συνωστισμός ήταν απίστευτος».

Θέτει ένα επιπλέον ερώτημα όμως: «Η ΕΕ δεν  χρηματοδοτεί κλειστές δομές. Ο κ. Μητσοτάκης, φτιάχνει μια κλειστή δομή, έξω από τις προδιαγραφές όσων ορίζει η ΕΕ. Θα μας εξηγήσει πως την χρηματοδοτεί;».



 
 image

image

Ads

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image