Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν μια «κακή αλλά διαχειρίσιμη εξέλιξη» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμς Ντίμον. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt της Κυριακής, προτρέπει τις χώρες της ΕΕ να μην επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα και δηλώνει ότι δεν έχει μειωθεί η έκθεση της JP Morgan στις δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές χώρες.

Ads

Η Ευρώπη θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, εξακολουθεί να πιστεύει ο κ. Ντίμον. Παρά το γεγονός ότι εκτιμά ότι η αβεβαιότητα στις αγορές είναι ακόμη πιο άσχημη και από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman, θεωρεί μάλλον απίθανη την κατάρρρευση του ευρώ.

«Η δουλειά μας δεν είναι να προβλέπουμε το μέλλον αλλά να επεξεργαζόμαστε σενάρια», τονίζει.

«Το ένα είναι τα οικονομικά μέτρα επιτυγχάνουν, η εμπιστοσύνη επανέρχεται και σε ένα χρόνο έχουμε ξεχάσει την κρίση. Το άλλο σενάριο είναι να διαλυθεί το ευρώ… Το θεωρώ όμως μάλλον απίθανο- μόνο αν συνέβαινε μια τεράστια καταστροφή όχι μόνο στην Ευρώπη.

Ads

Πιο πιθανό είναι το σενάριο ανάμεσα σε αυτά τα δύο: Θα μπορούσαν κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, ενάντια σε κάθε λογική, να φύγουν από το ευρώ. Θα ήταν πολύ κακή εξέλιξη αλλά θα ήταν διαχειρίσιμη».

Σε ερώτηση για το πως θα ξεπεραστεί η κρίση, ο κ. Ντίμον λέει ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να ληφθούν αξιόπιστα μέτρα. «…Ο κόσμος έμαθε το μάθημα με τα κυβερνητικά χρέη…» είπε.

Σημείωσε δε ότι αυτό που είναι διαφορετικό μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι το γεγονός ότι η ΗΠΑ μπορεί να τυπώσει χρήμα, ενώ η Ιταλία δεν μπορεί. Για να τελειώσει η κρίση, χρειάζονται δύο μέτρα: περικοπές που πραγματικά θα εφαρμοστούν και δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα παρέχει σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία απεριόριστη ρευστότητα. Αυτό το πράττει μεν η ΕΚΤ «…αλλά δεν είναι σαφές για πόσο. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα. Μόνον όταν θα υπάρχουν και οι δύο παράγοντες μαζί, θα τελειώσει η κρίση», είπε.