Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του, ανέφερε ανώτατο διπλωματικό στέλεχος του Ισραήλ στην εφημερίδα «Jerusalem Post» την Τετάρτη.

Ads

Ο Μητσοτάκης θεωρείται έντονα φιλο-ισραηλινός και την Κυριακή το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ιστραήλ, Νετανιάχου, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λάουντερ, δήλωσε μετά τις ελληνικές εκλογές ότι ο Μητσοτάκης «είναι αληθινός σύμμαχος του Ισραήλ και επέδειξε πάντα βαθιά υποστήριξη και φιλία για την εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί του κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια και να τον εμπιστευθούμε ότι θα συμπεριλάβει στις κορυφαίες προτεραιότητές του τη σοβαρή ανάγκη εξάλειψης όλων των υπολειμμάτων αντισημιτισμού και νεοναζιστικής ιδεολογίας από τη χώρα».

Ads

Αλλά ο Βορίδης, αναφέρει η εφημερίδα, έχει ιστορία αντισημιτικών ενεργειών και δηλώσεων.

Ο Λάουντερr σημείωσε ότι το ακροδεξιό και αντισημιτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή.

Ωστόσο, το δημοσίευμα επικαλείται την Φιλίππα Χατζησταύρου, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως εξωτερική συνεργάτης του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, σύμφωνα με την οποία, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής «μετανάστευσε» στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με την ίδια, η ΝΔ δεν είναι πλέον το φιλελεύθερο κόμμα που ήταν κάποτε ήταν, αλλά έχει ένα «νέο ιδεολογικό προφίλ» που περιλαμβάνει και «φωνές» από την άκρα δεξιά.

Ο Βορίδης, γράφει η εφημερίδα, είναι μία από αυτές τις φωνές. Περιγράφει το πολιτικό παρελθόν του, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ίδρυση του «Ελληνικού Μετώπου», η σχέση του με τον Κ. Πλεύρη, για τον οποίο το δημοσίευμα σημειώνει πως έχει συγγράψει 1.400 σελίδες για τους Εβραίους και με το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

Επίσης, αναφέρει και την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία σημειώνεται πως «μελετά» τη σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τη σημασία του διορισμού του Βορίδη. Αν και δεν τον αναφέρει ονομαστικά, η ανακοίνωση σημειώνει ότι ο νέος υπουργός είναι γνωστός για «ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις».