Η Νέα Δημοκρατία ναυάγησε στα αβαθή ενός δίμηνου μικροπολιτικού εμφυλίου, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει δώρο στον Αλέξη Τσίπρα την αυτό-ακύρωσή της σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία και η εν Ελλάδι κεντροδεξιά παράταξη κινείται μεταξύ διάλυσης και διάσπασης υπό την καθοδήγηση (;) ενός πασιφανώς ελλιποβαρούς πολιτικού προσωπικού.

Ads

Το φιάσκο και η ματαίωση της εκλογής νέου αρχηγού φέρνει τη Νέα Δημοκρατία ενώπιον ραγδαίων, όσο και απρόβλεπτων εξελίξεων: Το κόμμα είναι, στην ουσία, ακέφαλο, όλοι πυροβολούν εναντίον όλων, ουδείς γνωρίζει εάν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η εκλογή προέδρου και ουδείς εγγυάται την, πανταχώθεν διαβρωμένη πλέον, ενότητα της παράταξης.

Η επόμενη ημέρα της – προαναγγελθείσσας – ιλαροτραγωδίας βρίσκει τους 4 υποψηφίους προέδρους και τους στρατούς τους σε θέσεις μετωπικής σύρραξης και τις βαρονίες σε νέο οργιώδες παρασκήνιο:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζητούν την παραίτηση Μεϊμαράκη από την προεδρία του κόμματος, με τον μεν πρώτο να προτείνει ως μεταβατική πρόεδρο τη Μαριέττα Γιαννάκου, τον δε δεύτερο να αφήνει, μέσω κύκλων του, αιχμές για «οργανωμένο έγκλημα» πίσω από το οποίο βρίσκεται πιθανώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ads

Η απάντηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ στον μεν Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν, κατά τις πληροφορίες, ένας νέος γύρος… γαλλικών αβροτήτων διά τηλεφώνου, στο δε αίτημα για παραίτησή του ήταν ένα ακόμη μεγαλοπρεπές «όχι», με την επισήμανση ότι «το κόμμα έχει και πρόεδρο και καταστατικό».

Οι βαρονίες και τα ιερατεία

Την ίδια ώρα, τα ιερατεία πιάνουν δουλειά και δίνουν το δικό τους παρών: Κύκλοι του Κώστα Καραμανλή διαμηνύουν ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να κινείται παρασκηνιακά στοχεύοντας στην παραίτηση Μεϊμαράκη, η Ντόρα Μπακογιάννη οργανώνει συνάξεις με βουλευτές και το όνομά της έχει μπει στο τραπέζι ως «μεταβατικής προέδρου» και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαμηνύει τον προβληματισμό του.

Σ’ αυτό το κλίμα 14 βουλευτές και 2 ευρωβουλευτές της ΝΔ ζητούν άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ πληροφορίες που μετέδιδε το ΒΗΜΑ αργά χθες το βράδυ ανέφεραν πως υπάρχει κίνηση για διάσπαση και για «δημιουργία νέου κόμματος από τα σπλάχνα της ΝΔ» εάν δεν υπάρξει άμεση σύγκλιση των κομματικών οργάνων.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επέμεναν πως η εκλογή προέδρου μπορεί να γίνει σε «δύο με τρεις εβδομάδες» αφού επιλεγεί άλλη εταιρία για την διοργάνωσή της, ουδείς όμως γνωρίζει πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, αφού οι 4 υποψήφιοι δεν μιλούν καν μεταξύ τους για να συνεννοηθούν και άπαντες στο κόμμα ζητούν την παραίτηση του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου που ήταν και ο υπεύθυνος για την επιλογή της εταιρίας τεχνικής υποστήριξης της διαδικασίας και διεξαγωγής των εκλογών.

Το χρονικό του φιάσκου

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος υποστήριξε ένθερμα στην προεκλογική εκστρατεία τον Απόστολο Τζιζτζικώστα, είναι και το «κόκκινο πανί» για τουλάχιστον 3 εκ των 4 υποψηφίων, καθώς έως αργά το βράδυ του Σαββάτου φέρεται να τους διαβεβαίωνε πως τα τεχνικά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί κανονικά – διαβεβαίωση, όμως, που δινόταν χωρίς να έχει γίνει ούτε μία τεχνική δοκιμή αντοχής του συστήματος. Κατά τις πληροφορίες, ήδη από την Παρασκευή ήταν εμφανές ότι το on line σύστημα για την ψηφοφορία δεν μπορούσε να λειτουργήσει, ενώ η δοκιμή του αναβλήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές από το πρωί έως το βράδυ του Σαββάτου. Κι όταν τελικά δοκιμάστηκε, δεν λειτούργησε, προεξοφλώντας ουσιαστικά το χθεσινό ναυάγιο.

Την – διαδικαστική τουλάχιστον – απεμπλοκή κάνει ακόμη πιο δύσκολη και το καταστατικό της ΝΔ, το οποίο προβλέπει ότι εκλογές μπορεί να διοργανώσει μόνον η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), τα μέλη της οποίας ορίζονται εξ οφίτσιο. Καθ’ ότι όμως άπαντες ζητούν παραίτηση και της ΚΕΦΕ και του επικεφαλής της Ανδρέα Παπαμιμίκου, τούτο σημαίνει ότι τη λύση μπορεί να τη δώσει είτε μόνον ένα συνέδριο, είτε μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των 4 υποψηφίων – προοπτική, η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει εξαιρετικά μακρινή. Όσο μακρινή μοιάζει πλέον και η πολιτική ανασύνταξη και ανάκτηση της αξιοπιστίας της Νέας Δημοκρατίας…