«Το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται ότι έχει τη στήριξη των πολιτών ανεξάρτητα από τα σημερινά αποτελέσματα» δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο Σπύρος Βούγιας, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Απέδωσε τις πολιτικές ευθύνες της κρίσης στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «το μνημόνιο το ‘φερε η κρίση. Την κρίση την έφερε η Νέα Δημοκρατία» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πολιτική, με στόχο την καταπολέμηση της ύφεσης και να επανεκκινήσει τη ρευστότητα της αγοράς. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής θα δρομολογηθούν κυρίως περικοπές άσκοπων χρεών όπως καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, περικοπές δευτερευόντων απολαβών και όχι μισθών ή επιδομάτων στους υπαλλήλους του δημοσίου, ενώ τόνισε ότι «δε θα μπει κανένας νέος στο δημόσιο».

Ads

Την ανησυχία του για το ποσοστό των 540.000 λευκών/άκυρων που ρίχτηκαν στις κάλπες, εξέφρασε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι τη θεωρεί συνειδητή επιλογή των πολιτών κατά της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης. «Αυτό που πιστεύουμε δικαιώνεται» δηλώνει και προσθέτει για την παράταξή του ότι «δεν αλλάζουμε πολιτική».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, χαρακτήρισε την αποχή «ήττα της δημοκρατίας». Επίσης, υποστήριξε ότι χάθηκε το ουσιαστικό μήνυμα αυτών των εκλογών, εφόσον «δεν είχαμε αυτοδιοικητικές αλλά εκλογές ‘μνημόνιο-αντιμνημόνιο’» επιρρίπτοντας ευθύνες γι’ αυτό στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μόνο αν γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές διαστάσεις των σημερινών αποτελεσμάτων, θα υπάρξει η εκτίναξη που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα για να λειτουργήσει.