Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν διαψεύδει το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg που ήθελα τον Γιάνη Βαρουφάκη να δέχεται προσβλητικές επικρίσεις από τους ομολόγους του στο άτυπο Europgroup  της Ρίγας την προηγούμενη Παρασκευή.

Ads

«Ουδείς προσέβαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup» της Λετονίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως τόνισε «η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολιτισμένο και ζωηρό τόνο, αλλά κανένας από τους συμμετέχοντες δεν διανοείται να εκφράσει αρνητικές απόψεις για έναν συνάδελφο». «Με τον Γιάνη οι προσωπικές μας σχέσεις είναι άριστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντοαν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείτο τρεις πηγές, ευρωπαίοι υπουργοί καταλόγισαν στον Γιάνη Βαρουφάκη άρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση προς την Αθήνα. Δήλωσαν, δε, κατά το ίδιο δημοσίευμα, πως «ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων από τον κ. Βαρουφάκη ήταν ανεύθυνος και τον κατηγόρησαν ότι χάνει χρόνο, ότι είναι τυχοδιώκτης και ερασιτέχνης». Για το επεισόδιο ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης και ο επικεφαλής του  Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν διέψευσε τις πληροφορίες.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τους θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε λεπτομερείς και ουσιαστικές προτάσεις για την αναθεώρηση και ολοκλήρωση του εν εξελίξει προγράμματος. «Το μήνυμα που έχουμε είναι ότι χάθηκε πολύς καιρός. Ελπίζω, και τάσσομαι δυναμικά υπέρ τού να μπορέσει να καθοριστεί λεπτομερειακά ένα πρόγραμμα στον λίγο χρόνο που έμεινε. Θεωρώ ότι υπάρχουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας και ότι πρέπει να εργασθούμε σκληρά γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Ads

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β για την Ελλάδα» και πως «η λεγόμενη επιλεκτική χρεοκοπία είναι μια ιδιαίτερα θεωρητική προσέγγιση, ενώ, όπως είναι φυσικό, η λύση βρίσκεται στην επίτευξη συμφωνίας».