Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις στους πρόσφυγες να την εμπιστευτούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της, κυκλώματα εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τους αποσπούν χρήματα για να τους περάσουν από την άλλη πλευρά των συνόρων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Ads

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Ιλάριο Πιανερέλι, της Rai, ακολούθησε τα βήματα των διακινητών και κατέγραψε με το κινητό του πόσο εύκολο είναι να περάσει κανείς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Ακολουθώντας τις οδηγίες που του έχουν δοθεί, συναντά μάλιστα μία ομάδα προσφύγων που επιχειρεί το ριψοκίνδυνο πέρασμα. Εκείνοι αρχικά φοβούνται γιατί νομίζουν ότι είναι αστυνομικός, αλλά στη συνέχεια τον μεταφέρουν εκεί που είναι συγκεντρωμένοι. Αναζητούν πέρασμα ωστόσο έχουν κάνει λάθος και προσπαθούν να διασχίσουν το ποτάμι από τη λάθος μεριά.

Τελικά βρίσκει το ακριβές σημείο από το οποίο περνάνε οι πρόσφυγες και αφού μπαίνει παράνομα στην ΠΓΔΜ, λέει: «Κοιτάξτε πόσο εύκολα περνάμε τα σύνορα».