«Μαύρη» ήταν η σημερινή Δευτέρα και για τις αγορές ομολόγων, με τον κοροναϊό να παρασύρει τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι ανακοινώσεις των οικονομικών πακέτων στήριξης που έχουν γίνει μέχρι στιγμής τόσο από Εθνικές Κυβερνήσεις όσο και από υπερεθνικούς θεσμούς δεν έχουν σταθεί ικανές να πείσουν τους επενδυτές.

Ads

Ενδεικτικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) σε επιστολή της που απέστειλε σήμερα προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει ότι θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα, 28 – 40 δισ. ευρω για την στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πληγούν. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι το “πακέτο’ αυτό δεν είναι επαρκές για να καθησυχάσει τις αγορές.

«Μια ανάσα κάτω από το 3%»

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων παρατηρήθηκαν ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα το περιθώριο ελληνικών – γερμανικών ομολόγων να βρίσκεται πλέον “μία ανάσα” κάτω από το 3%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 2,6%, η απόδοση του 5ετους αυξήθηκε στο 2,52% από 1,61% που είχε κλείσει την Παρασκευή και του 15ετούς ομολόγου στο 2,67% από 2,08%.

Ads

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 20 εκατ. ευρω. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,50% από 2,20% έναντι -0,47% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 2,97% από 2,77% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.