Την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 7:30 ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει απογευματινό περίπατο με θέμα την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος στο κατοχικό Παγκράτι. Τόπος συνάντησης η πλατεία Μεσολογγίου.

Ads

Κλείστε τη θέση σας εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/store/2jul2023

Ίσως στον πλέον χαρακτηριστικό ιστορικό περίπατο για την αντίσταση στην πόλη (δείτε πληροφορίες για τους υπόλοιπους εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/) η αφήγηση ξεκινά από το 1922, τότε που η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων μετέτρεψε το Παγκράτι σε σύνορο μεταξύ παλαιών και νέων κατοίκων της Αθήνας.

Ads

Περνώντας στα χρόνια της κατοχής εξετάζεται ο κεντρικός ρόλος του γυμνασίου Παγκρατίου στην ανάπτυξη του τοπικού αντιστασιακού κινήματος και η συμμετοχή του δημιουργού Βασίλη Ρώτα, που είχε το θέατρό του στο Παγκράτι, καθώς και των Ελλήνων ηθοποιών στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

Οι τεράστιες δυσκολίες του αντιστασιακού αγώνα στην πόλη αποτυπώνονται στη στάση της οδού Δαμάρεως, όπου γίνεται περιγραφή της δολοφονίας ενός Γερμανού αξιωματικού από τους αιφνιδιασμένους ενόπλους του ΕΛΑΣ και στη στάση της οδού Αγίου Φανουρίου, όπου γίνεται αναφορά στο ξεκλήρισμα της οικογένειας Κότσιρα μετά την εκτέλεση τεσσάρων αδελφιών, που ανήκαν στο ΕΑΜ-ΚΚΕ.

Στις τελευταίες στάσεις οι συμμετέχοντες βλέπουν πώς το Παγκράτι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με την επίθεση αυτοκτονίας του ΕΛΑΣίτη Βαγγέλη Μαρτάκη κατά των Ταγμάτων Ασφαλείας από την ταράτσα του κινηματογράφου «ΠΑΛΑΣ» και μετά το ξέσπασμα της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του ΕΛΑΣ και της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Χ. Στην τελευταία στάση, έξω από το τότε κουρείο όπου εκτελέστηκε ο αρχηγός της οργάνωσης Χ Παγκρατίου, Νίκος Παπαγεωργίου, θα γίνει λόγος για τον σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης της επιχείρησης από τους άνδρες της Εθνικής Πολιτοφυλακής (πρώην ΟΠΛΑ).

Δείτε αναλυτικά τις στάσεις και το σημείο συνάντησης (χάρτης) εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/pagrati

Μετά το τέλος του περιπάτου οι συμμετέχοντες θα δουν και θα σχολιάσουν σπάνιες φωτογραφίες από το προπολεμικό και κατοχικό Παγκράτι, στο Άλσος Παγκρατίου.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 12 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μελλοντικών ιστορικών περιπάτων κάντε εγγραφή στο mailing list του Athens History Walks, εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/

Στις φωτογραφίες δύο πρόσωπα που είχαν σημαντική αντιστασιακή δράση στο Παγκράτι. Η Αναΐς Νικηφοράκη-Τσακιρίδου, μαθήτρια του γυμνασίου Παγκρατίου και γραμματέας της ΕΠΟΝ Βύρωνα το 1944 και ο Ζάχος Νικηφοράκης, επικεφαλής ομάδας του ΕΛΑΣ Παγκρατίου, ο άνθρωπος που σκότωσε τον αξιωματικό της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας κατά την αιφνιδιαστική τους συνάντηση στη συμβολή των οδών Δαμάρεως και Πύρρου.