Λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι 81 Έλληνες που βρίσκονταν στο Ισραήλ, όταν ξεκίνησαν οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Ads

Όλοι δήλωσαν ανακουφισμένοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα και περιέγραψαν τις στιγμές που έζησαν στο Ισραήλ από το Σάββατο όταν άρχισε τις επιθέσεις η Χαμάς.

«Εγώ έμενα σε έναν συγγενή μου στο Τελ Αβίβ. Μπαίναμε στο bomb room από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Πρόκειται για ένα δωμάτιο μέσα στο σπίτι, που μπαίναμε και κρυβόμασταν. (Βόμβες) έπεφταν από τις 06:30 το πρωί μέχρι τις 10:30 και άρχιζαν ξανά το απόγευμα μέχρι τις 10 και μισή το βράδυ», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των Ελλήνων που επέστρεψαν στη χώρα, ενώ άλλος έκανε λόγο για «δραματικές στιγμές».

Όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Αλέξανδρος Μέμος, οι Έλληνες που επέστρεψαν είχαν πάει για προσκήνυμα στους Αγίους Τόπους και σύμφωνα με το πρόγραμμά τους θα επέστρεφαν κανονικά την Κυριακή, ωστόσο λόγω των συγκρούσεων υπήρξε καθυστέρηση.

Ads

Τις τραγικές στιγμές που βίωσαν στη Γάζα περιέγραψαν στην κάμερα της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την Κυριακή έφτασαν οι 81, που ήταν μέρος δύο οργανωμένων εκδρομών, από τους 149 Έλληνες που βρίσκονταν στο Ισραήλ, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να καταβάλει προσπάθεια για τον επαναπατρισμό και των υπολοίπων μεμονωμένων επισκεπτών, όπως ανέφερε.