Οι δύο ισπανικοί φράκτες, ένας 10 χλμ. στη Μελίγια και ένας δεύτερος 8 χλμ. στη Θέουτα, φέρονται να αποτελούν το πρότυπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευπή στον Έβρο, που σύμφωνα με το ΥπΠροΠο θα ανακόψει το κύμα της παράνομης εισροής μεταναστών στη χώρα. Τη μελέτη του ισπανικού μοντέλου έχει αναλάβει η υφυπουργός Εργασίας Αννα Νταλάρα.

Ads

Οι δυο φράκτες στην Ισπανία φέρονται να εξυπηρετούν το σκοπό τους με επιτυχία, ωστόσο πλέον η κύρια πύλη παράνομης εισόδου στη χώρα είναι το αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Κάθε φράχτης αποτελείται από δύο σειρές συρματοπλεγμάτων με δρόμο ανάμεσά τους για τις περιπολίες της ισπανικής αστυνομίας. Αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και άλλα όργανα προηγμένης τεχνολογίας συμπληρώνουν το τείχος απαγόρευσης.

Το αρχικό κόστος για τους δύο φράχτες ήταν 30 εκατ. ευρώ για τη Θέουτα και 33 εκατ. ευρώ για τη Μελίγια και καλύφθηκε -όπως και το επιπρόσθετο όταν προστέθηκαν ακόμα τρία μέτρα στους φράχτες- από την Ε. Ε. μέσω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων το 2005 και ευρωπαϊκή «προίκα» 285 εκατ. ευρώ για την πρώτη περίοδο 2007 – 2013.

Ads

Σημειώνεται ότι από την Ε. Ε. δίνονται για όλες τις χωρες 760 εκατ. ευρώ για επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής και 2,2 εκατ. ευρώ για την ισχυροποίηση των εξωτερικών συνόρων της Ε. Ε.

«Η κατασκευή του φράκτη στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια έχει αποδώσει καρπούς. Ομως πρέπει να επισημάνουμε κάποια πράγματα. Τα σύνορα εκεί είναι εξαιρετικά περιορισμένα και βρίσκονται μακριά από την Ιβηρική Χερσόνησο, άρα τον πυρήνα της Ε. Ε. Ως εκ τούτου είναι ευκολότερη η επιχειρησιακή φύλαξή τους. Παράλληλα λειτουργεί Κέντρο Πρώτης Υποδοχής συντελώντας σημαντικά στην αποτελεσματική και σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες διαχείριση των αλλοδαπών χωρίς χαρτιά. Το κέντρο αυτό αποτελεί μπούσουλα και για τα δικά μας Κέντρα Πρώτης Υποδοχής που βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού και υλοποίησης, όπως έχει ανακοινώσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής» δηλώνει στην Καθημερινή η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα που έχει αναλάβει τη μελέτη του ισπανικού μοντέλου.