Η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αφού αποτελούν τους επόμενους «αδύναμους κρίκους» στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα. «Η Ισπανία έχει ακλόνητο οικονομικό σύστημα» απαντά ο Jose Luis Zapatero σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον.

Ads

«Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν πολύ σε μία λεία, την Ελλάδα. Η Ελλάδα φαίνεται ότι τους ξεφορτώθηκε και τώρα θα στραφούν σε μια άλλη λεία, στρέφονται σε εμάς» δήλωσε χθες ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Fernando Teixeira dos Santos, την ώρα που η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Elena Salgado τόνιζε πως η περίπτωση της Ισπανίας διαφέρει από αυτή της Ελλάδας. Το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος αμφότερων των χωρών είναι σαφώς λιγότερο φιλόδοξο από αυτό της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο, στα 1,3781 δολάρια, και στις χρηματιστηριακές αγορές Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας πραγματοποιήθηκε μαζικό ξεπούλημα με κάθετη πτώση των δεικτών, την ώρα που τα στοιχήματα χρεοκοπίας φούντωναν και πάλι στέλνοντας τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) στα ύψη.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spread) υποχώρησε οριακά στο 3,49% από 3,55% που ήταν προχθές, επιτείνοντας τις ανησυχίες για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Στην Ισπανία, η έκδοση τριετών ομολόγων οδήγησε το spread των δεκαετών ομολόγων της στο 1,57% που αποτελεί ιστορικό υψηλό εντεκαμήνου. Η Ισπανία προχώρησε χθες σε δανεισμό 2,5 δισ. ευρώ μέσω τριετών ομολόγων καταβάλλοντας επιτόκιο 2,63% όταν στην τελευταία αντίστοιχη έκδοση στις 3 Δεκεμβρίου είχε πληρώσει στους πιστωτές της επιτόκιο 2,14%.

Ads

Το Ελληνικό Δημόσιο με δύο εκδόσεις πενταετών ομολόγων και τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων τον Ιανουάριο, έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 13 δισ. ευρώ και έως το τέλος Μαρτίου οφείλει να καλύψει λήξεις ομολόγων 8,8 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες ανάγκες από τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

«Δεν είναι μία εύκολη περίοδος. Υπάρχουν μεγάλες θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις για την Ισπανία και αρκετές άλλες χώρες», δήλωσε ο Θαπατέρο, απευθυνόμενος σε Αμερικανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η Ισπανία έχει ακλόνητο οικονομικό σύστημα».

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της ισχύος της Ισπανίας είναι ακλόνητα», διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Jose Luis Zapatero. Σημειώνεται ότι η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι υψηλότερο από την αρχική πρόβλεψη, γεγονός που προκάλεσε φόβους ότι θα είναι δύσκολη η μείωση των δαπανών με την ανεργία να πλησιάζει στο 20%.

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν συνιστούν κίνδυνο για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ», τόνισε ο επικεφαλής του Εurogroup Jean-Claude Juncker, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος».

«Το να αφεθεί η Ελλάδα να πτωχεύσει θα είναι καταστροφή για όλη την Ευρώπη»

«Την πιο σοβαρή κρίση στην ιστορία του αντιμετωπίζει το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει 76 δισ. δολάρια φέτος- από τα οποία τα 50 δισ. δολάρια πριν από τις 30 Ιουνίου- ή να χρεοκοπήσει. Αυτή η χρεοκοπία θα απειλούσε την παγκόσμια αξιοπιστία του ευρώ, θα έδιωχνε τους επενδυτές και από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες με προβλήματα και πιθανότατα θα μετέβαλλε την εύθραυστη ισορροπία στην Ευρώπη», αναφέρει σε χθεσινό άρθρο η «Ιnternational Ηerald Τribune» με τον τίτλο «Το όχι και τόσο ασφαλές ευρώ».

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι παρόμοιες οικονομικές κρίσεις με αυτές της Ελλάδας μπορεί σύντομα να πλήξουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και ζητά από τους Ευρωπαίους να στηρίξουν τη χώρα μας για να αποφευχθεί η καταστροφή για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. «Το βάρος δεν πρέπει να πέσει όλο στην Ελλάδα, μια από τις πιο μικρές και φτωχές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σωτηρία πρέπει να συνοδευθεί από μεγαλύτερους περιορισμούς στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, τους οποίους κατάφωρα καταχράστηκε η Αθήνα. Το να αφεθεί η Ελλάδα να πτωχεύσει θα είναι καταστροφή για όλη την Ευρώπη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Υπέρ των μέτρων ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών

Τη στήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στα νέα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρός του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της Ευρώπης BUSINESSEUROPE παρουσίασαν στον πρόεδρο της Ε.Ε. Herman Van Rompuy και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso τις θέσεις της ευρωπαϊκής εργοδοσίας για την ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε τις σωστές αποφάσεις και ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σχετικά με το βαθμό δυσκολίας εφαρμογής των μέτρων αυτών, ο Δ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι η πολιτική συναίνεση στα κυβερνητικά μέτρα είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και ότι, παρά τις υφιστάμενες αντιδράσεις, η ελληνική κοινή γνώμη ξέρει ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι προτιμότερο», σημείωσε, «να πάρει η ίδια η Ελλάδα τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται και να γίνουν τώρα οι αναγκαίες θυσίες αλλιώς «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και τελικώς θα μας επιβάλλουν οι αγορές και οι Βρυξέλλες πολύ πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία ο ελληνικός λαός δύσκολα θα αντέξει». Τέλος, σημείωσε ότι όλα αυτά είναι απόρροια κακής διαχείρισης και κατασπατάλησης του δημοσίου, όμως τώρα, είπε,ο κρατικός κορβανάς έχει στερέψει.