Το ακροδεξιό VOX χλευάζει τις γυναίκες και αρνείται την ύπαρξη έμφυλης βίας, δήλωσε το προοδευτικό μπλοκ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το νέο κόμμα Sumar, στην τελευταία προεκλογική συζήτηση της Τετάρτης ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Κυριακής.

Ads

Σύμφωνα με το Euractiv, αν και η συζήτηση ξεκίνησε ήρεμα, οι υποψήφιοι του PSOE και του Sumar, ο Σάντσεθ και η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας, αντίστοιχα, είχαν σκληρή αντιπαράθεση με τον υποψήφιο και ηγέτη του VOX Σαντιάγκο Αμπασκάλ για τα δικαιώματα των γυναικών, των τρανς ατόμων και της κοινότητας LGTBQI+.

Τα πράγματα έγιναν ιδιαίτερα τεταμένα στη συζήτηση που διεξήχθη στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE όταν η Ντίας παρουσίασε στην κάμερα μια φωτογραφία δύο πολιτικών του VOX να γελούν σε βάρος μιας γυναίκας που έπεσε θύμα έμφυλης βίας.

Το Vox «γελάει» με τις γυναίκες

 

Ads

«Σταματήστε να γελάτε μαζί μας, ζητήστε συγγνώμη», είπε η Ντίας στον Αμπασκάλ, ο οποίος εν τέλει υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια «πειραγμένη φωτογραφία».

«Σεβαστείτε μας, κ. Αμπασκάλ, οι γυναίκες δεν είναι πολιτικό εμπόρευμα», τόνισε η ηγέτιδα της αριστερής πλατφόρμας.

Ακόμη και αν το VOX δεν το πιστεύει αυτό, η έμφυλη βία υπάρχει, είπε η Ντίας, αναφερόμενη στις 1.212 δολοφονίες γυναικών από το 2003. Σημείωσε επίσης τις πολλές φορές που το VOX είχε καταψηφίσει πολλούς νόμους για την υπεράσπιση των γυναικών και της κοινότητας LGTBQI που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση συνασπισμού του PSOE και της Unidas Podemos (Ευρωπαϊκή Αριστερά).

«Δεν σας φοβάμαι, κ. Αμπασκάλ», πρόσθεσε η Ντίας στο αποκορύφωμα της συζήτησης.

«Δεν θα κυβερνήσετε ποτέ», συνέχισε.

Ενώ η συζήτηση χωρίστηκε σε ενότητες, όπως η οικονομία, η κοινωνική πολιτική και τα μετεκλογικά σύμφωνα, το πιο αμφιλεγόμενο θέμα επικεντρώθηκε στις ριζοσπαστικές πολιτικές του VOX για το φύλο και την κλιματική αλλαγή, και ειδικότερα για τα δικαιώματα της κοινότητας LGTBQI+.

«Έχω μια ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι γυναίκα», δήλωσε ο Αμπασκάλ σε προκλητικό τόνο, με την Ντίας να ρωτά ειρωνικά: «Πείτε μας, τι είναι γυναίκα για εσάς;».

Ο Σάντσεθ διατήρησε έναν πιο μετριοπαθή και ήρεμο τόνο, ιδίως σε σύγκριση με το πρώτο ντιμπέιτ, όπου συζήτησε με τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, τον υποψήφιο του Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP), του κεντροδεξιού κόμματος που προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις.

Μέχρι την Τρίτη, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν νίκη του PP στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Φεϊχόο «ντρέπεται» να εμφανιστεί δίπλα στο VOX

 

Παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του PP προσκλήθηκε στη συζήτηση της Τετάρτης, αρνήθηκε την πρόσκληση – κάτι που χρησιμοποίησαν ο Σάντσεθ και η Ντίας για να τον επικρίνουν ενώ δεν ήταν στην αίθουσα.

Ο Φεϊχόο «ντρέπεται να εμφανίζεται δημόσια» δίπλα στον ηγέτη του VOX, δήλωσε ο Σάντσεθ, αναφερόμενος στην απόφαση του κεντροδεξιού ηγέτη να μην παραστεί στη συζήτηση.

Ωστόσο, «δεν ντρέπεται για τις ψήφους του VOX», πρόσθεσε ο σοσιαλιστής υποψήφιος, αναφερόμενος στις συμμαχίες VOX-PP που σχηματίστηκαν σε πολλά ισπανικά δημοτικά συμβούλια και αυτόνομες κοινότητες μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου.

«Γιολάντα» και «Πέδρο»

 

Ο Σάντσεθ και η Ντίας έχουν εκφράσει ήδη αρκετές φορές την προθυμία τους να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, αν λάβουν αρκετές ψήφους. Η χημεία όμως μεταξύ τους ήταν ιδαίτερα αισθητή στη συζήτηση της Τετάρτης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον με τα μικρά τους ονόματα: «Γιολάντα», «Πέδρο», ενώ ειπώθηκαν φράσεις όωπς «Σε ξέρω, Γιολάντα».

Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη σχέση του Σάντσεθ με τον πρώην ηγέτη και ιδρυτή της σχεδόν εξαφανισμένης πλέον Unidas Podemos Πάμπλο Ιγλέσιας, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια ονόμασε την Ντίας «φυσικό διάδοχό» του.

Τόσο ο Σάντσεθ όσο και η Ντίας κατηγόρησαν τον ηγέτη του VOX ότι θέλει να πάει την Ισπανία προς τα πίσω όταν αντιμετωπίζει θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων ή κλιματικής αλλαγής, κάτι που το VOX αρνείται.

«Το να αρνείσαι την κλιματική αλλαγή είναι το ίδιο με το να αρνείσαι ότι η Γη είναι στρογγυλή», δήλωσε ο Σάντσεθ, υπενθυμίζοντας ότι το VOX ακολουθεί τις ίδιες ριζοσπαστικές ιδέες με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ζαΐρ Μπολσονάρου ή τον Βίκτορ Όρμπαν.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος έθεσε ποια είναι η εναλλακτική λύση για την επομένη των εκλογών και τι διακυβεύεται.

«Οι Ισπανοί πρέπει να αποφασίσουν αν θα ξυπνήσουν στις 24 Ιουλίου στο έτος 2023 ή στο έτος 1973», τόνισε.