Η Ηρώ Τσιτώτα, φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, είναι η νεαρότερη υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη για Όλους» και επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα.

Ads

Την ώρα που άλλα αγόρια και κορίτσια στην ηλικία της περνούν τις ελεύθερες ώρες τους σε μπαράκια, η Ηρώ ασχολείται με τα κοινά ως εθελόντρια, γιατί, όπως λέει, «οι νέοι πρέπει να πουν τι σκέφτονται για τα προβλήματα της πόλης και να δράσουν».

Επειδή και εμείς πιστεύoυμε ότι πρέπει να ακούγεται χωρίς διαμεσολαβήσεις η φωνή των νέων, γιατί το μέλλον τους ανήκει, της θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις.

Ποιος είναι ο λόγος, τα κίνητρα που σε ώθησαν να ασχοληθείς με την πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
«Παρατηρώντας την κατάσταση στην πόλη μας, είχα πάντα τον φόβο και το δισταγμό να βγω μπροστά και να διεκδικήσω κάτι καλύτερο για τον πολίτη. Ωστόσο, συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και ότι δεν μπορούσα πλέον να είμαι απλώς θεατής. Ο φόβος αυτός με κίνησε να αποφασίσω ότι πρέπει να αναλάβω δράση τώρα. Συνειδητοποίησα ότι η πολιτική δεν είναι μόνο για τους άλλους, αλλά και για εμένα, και ότι η αλλαγή απαιτεί προσωπική συμμετοχή και δράση».

Ads

Τι είναι αυτό που σ΄ ενοχλεί περισσότερο στην πόλη;
«Η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη πρασίνου, η αυξανόμενη σχολική βία, η αδιαφορία για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και το γεγονός ότι η πόλη διώχνει τους νέους της».

Γιατί με τον Σπύρο Πέγκα; Σε τι νομίζεις ότι διαφοροποιείται από τους άλλους υποψήφιους δημάρχους;
«Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι ακούει πραγματικά και ενδιαφέρεται να ενώσει διαφορετικές φωνές. Αυτή η ικανότητα του Σπύρου να ενοποιεί διαφορετικές απόψεις, αναδεικνύει την πραγματική αξία του ως υποψηφίου δημάρχου
Από την πρώτη στιγμή που τον άκουσα να μιλάει για το όραμά του για την πόλη, ένοιωσα ότι υπάρχει κάτι πραγματικά διαφορετικό».

Πώς σχολίασαν οι φίλοι, οι φίλες σου αυτήν την απόφασή σου;
«Όσοι με γνώριζαν από παιδί γνώριζαν και την αγάπη μου για την πολιτική. Υπήρχαν και μερικοί που έθεσαν το ερώτημα «πού μπλέκεις τώρα; Και γιατί με τον Σπύρο;», αλλά η απάντησή μου είναι ότι αισθάνθηκα ότι αυτή ήταν η σωστή στιγμή για να αναλάβω δράση. Όπως και νάχει, οι περισσότεροι με υποστηρίζουν».

Ποιες είναι οι προτάσεις σου για να αλλάξει όψη η Θεσσαλονίκη;
«Πέρα από τη μάχη για την συμπερίληψη, είναι απαραίτητη και η συναντίληψη των προβλημάτων. Βασιζόμενη στον κοινό παρονομαστή που είναι η βελτίωση της πόλης μας, πιστεύω στη σημασία της διαβούλευσης. Είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με τους πολίτες και να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στη διαμόρφωση λύσεων ώστε να δημιουργήσουμε μια πόλη που θα αντικατοπτρίζει πραγματικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών».

Τι θα έλεγες σε αυτούς, σε αυτές που θα ήθελες να σε ψηφίσουν;
«Όπως λέει ο Σπύρος, το μέλλον φωνάζει το όνομά μας. Και παραφράζοντάς το, μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον είναι οι νέοι της πόλης μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται την εμπειρία των παλαιότερων, αλλά επίσης και την ανανεωτική ματιά και τη φρεσκάδα των νέων. Αυτή η συνεργασία μεταξύ γενεών μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένες και βελτιωμένες λύσεις για την πόλη μας.
Οι νέοι φέρνουν νέες ιδέες, την ενέργεια και την καινοτομία, ενώ οι παλαιότεροι έχουν τη σοφία και την εμπειρία για να καθοδηγήσουν αυτήν την αλλαγή. Αυτή η συνεργασία μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό καλό και να δημιουργήσει μια καλύτερη και πιο δυναμική πόλη για όλους».