Υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης εξιχνίασε η Ασφάλεια Ηρακλείου, με τη διαδικασία απολογιών των συλληφθέντων να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παραπάνω έρευνες γίνονται για τον εντοπισμό συνεργών.
Σύμφωνα με στελέχη της Ασφάλειας, τα θύματα είναι γύρω στα 6 ή 7 άτομα.

Ads

Το ποσό που φέρεται να έχει κλαπεί συνολικά από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στη δικογραφία, υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Γι αυτό τον λόγο και οι διώξεις είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί για την υπόθεση είναι, σύμφωνα με το Cretalive, 14-15. Οι βασικοί κατηγορούμενοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Εμπλέκονται παράλληλα και πρόσωπα από την Κρήτη, τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαποί.

Από τους πέντε που απολογήθηκαν τη Δευτέρα, ένας προφυλακίστηκε και οι άλλοι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα. Σε μία περίπτωση, ωστόσο, επιβλήθηκε και υψηλή χρηματική εγγυοδοσία 15.000 ευρώ, ενώ σε άλλον εγγύηση 5.000 ευρώ.

Ads

Μάλιστα, η υπόθεση έχει και συνέχεια, καθώς συνελήφθη ένα ακόμη άτομο, από το Ηράκλειο, που θα οδηγηθεί την Τρίτη ενώπιον του Ανακριτή.

Αναφορικά με τον 48χρονο προφυλακιστέο, φέρεται να ανέφερε ενώπιον της Ανακρίτριας ότι δεν έχει τελειώσει ούτε το Δημοτικό, ότι επί δύο μήνες ήταν άστεγος στην Ομόνοια και ότι τον προσέγγισε ένας λογιστής με αντάλλαγμα 150 ευρώ το μήνα, ώστε να φαίνεται σε λογαριασμούς αλλά και ως διαχειριστής σε 49 εταιρείες.

βασικά εργαλεία για τις απάτες φέρεται να ήταν οι κάρτες sim, καθώς και η χρήση πλαστών έγγραφων. Κάποια πρόσωπα τα οποία στρατολογούσε το κύκλωμα, πήγαιναν και ζητούσαν αλλαγή των καρτών sim, εν άγνοια των πραγματικών κατόχων, και έτσι αποκτούσαν πρόσβαση και σε ηλεκτρονικά δεδομένα τους.

Τουλάχιστον από τις 24 Μαρτίου του 2021 και έπειτα, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση. Αποτελούνταν από τρεις τουλάχιστον δράστες με καταμερισμό ρόλων.

Ήθελαν να διαπράξουν απάτες με υπολογιστή, πλαστογραφίες και λοιπά αδικήματα, με σκοπό το μεγάλο παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο συνολικά υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Ο τρόπος που δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Αποκτώντας πρόσβαση στο e-banking τραπεζικών λογαριασμών ιδιωτών, πραγματοποίησαν μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Προκειμένου να υπερκεράσουν την ασφαλιστική δικλείδα των τραπεζικών συναλλαγών μέσω e-banking, σύμφωνα με την οποία για την ολοκλήρωση των τραπεζικών συναλλαγών αποστέλλεται κωδικός μιας χρήσης επιβεβαίωσης συναλλαγής στην τηλεφωνική σύνδεση του εκάστοτε δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, οι δράστες προέβησαν σε πλαστογράφηση υπεύθυνων δηλώσεων, στις οποίες φέρονται οι δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών να εξουσιοδοτούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να προβούν στην αλλαγή των καρτών σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (sim) των τηλεφωνικών συνδέσεων.

Μέλη της οργάνωσης μετέβαιναν σε καταστήματα εταιρειών εξυπηρέτησης κινητής τηλεφωνίας, τόσο στο Ηράκλειο Κρήτης όσο και στην Αθήνα, και κάνοντας χρήση των πλαστών υπεύθυνων δηλώσεων, αιτούνταν αντικατάσταση της κάρτας κινητής τηλεφωνίας του κατά περίπτωση παθόντα-δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, και λάμβαναν τη νέα κάρτα sim.

Τα μέλη είτε απέστελλαν σε ψηφιακή μορφή με ηλεκτρονική αλληλογραφία, είτε προσκόμιζαν στο κατάστημα έντυπες τις προφανώς πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις των παθόντων. Οι επίμαχες υπεύθυνες δηλώσεις φέρεται να έχουν βεβαίωση γνήσιου υπογραφής των παθόντων από καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών (ΚΕΠ) του δήμου Μοσχάτου Αττικής και του δήμου Αθηναίων.

Στην περίπτωση ενός 55χρονου στον Πειραιά, οι κατηγορούμενοι φέρονται να απέσπασαν το ποσό των 25.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση κατηγορούνται ότι υφάρπαξαν 46.500 ευρώ από τον λογαριασμό 36χρονου από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στη δικογραφία αναφέρεται ότι πήραν το ποσό 10.000 ευρω από 33χρονο στην περιοχή της Φιλαδέλφειας.