Άλλη μία θηριωδία σε βάρος 20 περίπου αλόγων σε φάρμα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης είδε το φως της δημοσιότητας. Τα άλογα είχαν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους από τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στην υγεία τους από την ασιτία και την εγκατάλειψη.

Ads

Το σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» και το «Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων Αίγινας», έπειτα από καταγγελίες ότι υπάρχουν σε συγκεκριμένη φάρμα στη Χερσόνησο Κρήτης σταβλισμένα ζώα και πως από τον Απρίλιο του 2010 ήδη 5 άλογα έχουν πεθάνει, έστειλαν εθελοντή τους, ο οποίος κατάφερε να εισέλθει στη φάρμα και να βγάλει φωτογραφίες. Όπως δήλωσε στο tvxs.gr, η πρόεδρος της «Ζωόφιλης Δράσης» και εκπρόσωπος του «Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων Αίγινας», Γεωργία Στεφανάκη, ο εθελοντής πιστοποίησε πως τα ζώα «πνέουν τα λοίσθια» και πως φορούν ακόμη και κουβάδες στα πρόσωπα για να μην τρώνε τα περιττώματά τους.

Οι οργανώσεις απευθύνθηκαν στη Νομοκτηνιατρική Υπηρεσία και διαπίστωσαν πως είχε προηγηθεί άλλη παρόμοια καταγγελία. Η Νομοκτηνιατρική Υπηρεσία είχε πραγματοποιήσει επί τόπου έλεγχο και, όπως ενημερώθηκαν τα μέλη της «Ζωόφιλης Δράσης» και του «Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων», 7 από τα άλογα έχουν πρόβλημα λόγω κακής θρεπτικής διατροφής.

Η «Ζωόφιλη Δράση» και το «Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων» αποφάσισε τότε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ηρακλείου και να ζητήσει την αφαίρεση των ζώων από τη συγκεκριμένη φάρμα. Ο εισαγγελέας διέταξε να ξαναεπισκεφτεί η Νομοκτηνιατρική τη φάρμα και εμπεριστατωμένα να δοθεί η εικόνα των ζώων και να καταγραφούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους.

Ads

Αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συνδράμουν για να επανέλθει σε καλή κατάσταση η υγεία τους, αλλά και για να μεταφερθούν σε ασφαλέστερο μέρος τα ζώα. Ωστόσο, «αυτό δεν είναι δικό μας θέμα, είναι απόφαση του εισαγγελέα», υπογράμμισε η πρόεδρος της «Ζωόφιλης Δράσης». Ακόμη, γιατροί από τον ιππόδρομο έχουν προσφερθεί να μεταβούν στην Κρήτη προκειμένου να βοηθήσουν τα ζώα, καθώς «επειδή έχει κλείσει το στομάχι τους, δεν μπορούν να σιτιστούν αμέσως, χρειάζονται ειδικό διατροφικό τρόπο για να επανέλθουν».

«Η κακοποίηση των ζώων αποτελεί ένα φαινόμενο που το βλέπουμε συνεχώς όλοι. Τουλάχιστον στους σκύλους, με τους οποίους ασχολούμαστε κυρίως, είναι ορατές. Δεν γνωρίζουν πως να φέρονται, αφήνουν άσιτα ζώα, δεμένα μόνιμα… Ο κόσμος αγνοεί ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα και όλοι μαζί αν κάνουμε κινήσεις μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Νόμοι υπάρχουν, διάθεση χρειάζεται», τόνισε η κ. Στεφανάκη.