Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου «Ευαγγελισμός» που τελούσε υπό κατάληψη για περισσότερα από 20 χρόνια, ιδιοκτησία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται για ένα κτίριο που από το 1985 μέχρι το 2002 παρέμενε εγκαταλελειμμένο, με τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου να αναλαμβάνουν τις εργασίες αναστήλωσης και εξωραϊσμού

Ads

Δυνάμεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Τ.Ε.Κ.Α.Μ.) Κρήτης πραγματοποίησαν έφοδο νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο κτίριο της κατάληψης, συνέλαβαν 10 άτομα και σφράγισαν τον χώρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας υπήρξε και τραυματισμός ενός εκ των συλληφθέντων «που επιχείρησε να διαφύγει».

Λίγες ώρες μετά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την εκκένωση, που κατευθύνθηκε προς το κτίριο Ανδρόγεω όπου στεγάζεται το Πολύκεντρο νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου και ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για τη βιολογική γεωργία. Εκεί σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια και η Αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη ρίψη χημικών στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των διαδηλωτών η αστυνομία δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει χημικά μέσα στον κόσμο όπου υπήρχαν οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και τουρίστες. Η ένταση διήρκεσε περίπου μισή ώρα ενώ στη συνέχεια η συγκέντρωση διαλύθηκε.

Ads

Μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, το κέντρο του Ηρακλείου άδειασε και ο κόσμος από τα γύρω μαγαζιά και τις καφετέριες απομακρύνθηκε.