Για νέα απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία με σκοπό την παροχή ενός ασθενοφόρου για την κάλυψη των αναγκών του
«Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης  σε δευτερογενείς διακομιδές κάνει λόγο δημοσίευμα της «Αυγής».

Ads

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πρόκειται για την ίδια εταιρεία με τα ασθενοφόρα «που δεν έχουν άδεια καταλληλότητας από το ΕΚΑΒ και κυκλοφορούν με χάρτινες- ανεπίσημες πινακίδες κυκλοφορίας», για τα οποία είχε γράψει τον περασμένο Μάιο η εφημερίδα.

Τότε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διοικητής του Ιπποκρατείου Νικόλαος Αντωνάκης είχε προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία «Νοσοκόμα στο σπίτι» για την παροχή ιδιωτικών ασθενοφόρων στο νοσοκομείο.

Μετά το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω εταιρεία δεν δικαιούται να έχει ασθενοφόρα και τα οχήματα της έχουν απορριφθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΑΒ και δεν έχουν άδεια καταλληλότητας, οι απευθείας αναθέσεις σταμάτησαν και τα ασθενοφόρα με τις χάρτινες πινακίδες αποχώρησαν από το προαύλιο του νοσοκομείου.

Ads

Ωστόσο, η εφημερίδα επανέρχεται στο θέμα, αφού, όπως γράφει, στις 21 Οκτωβρίου 2022 ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Αντωνάκης υπέγραψε ξανά διμηνιαία απευθείας ανάθεση στην ίδια εταιρεία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το έγγραφο που αναρτήθηκε στην Διαύγεια:

image

Αυτή τη φορά ο κ. Αντωνάκης καλεί την εταιρεία με την επωνυμία «Νοσοκόμα στο σπίτι» να καταθέσει η ίδια προσφορά για την παροχή ενός ασθενοφόρου με δύο διασώστες με δυνατότητα διακομιδής ασθενών σε ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία της πόλης κατόπιν εντολής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για κάλυψη του νοσοκομείου, τις ώρες 7:00 έως 23:00, Δευτέρα έως Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων των αργιών. Όλα αυτά για 30.000 ευρώ, δηλαδή για 15.000 ευρώ τον μήνα.

Η «Αυγή» σημειώνει ότι η παραπάνω εξέλιξη λαμβάνει χώρα ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να μην έχει λάβει την άδεια καταλληλότητας των ασθενοφόρων.

Αυτό διότι, η συγκεκριμένη άδεια παρέχεται σε συγκεκριμένους φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους) και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκονται οι εταιρείες κατ’ οίκον παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, όπως η προαναφερθείσα.

Έτσι, τα ασθενοφόρα της εταιρείας, η έδρα της οποίας βρίσκεται μέσα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν να κυκλοφορούν με τις χάρτινες πινακίδες.

Για του λόγου το αληθές η εφημερίδα δημοσιεύει και δικές της φωτογραφίες που ελήφθησαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή σχετικά ρεπορτάζ του Κόκκινου και της Αυγής είχε υπάρξει ερώτηση από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνονταν ότι «το υπουργείο Υγείας δεν έχει θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο για την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων ανάθεσης υπηρεσιών ασθενοφόρων από τα νοσοκομεία σε ιδιώτες ενώ προσθέτουν ότι η αίτηση της συγκεκριμένης εταιρείας προς το ΕΚΑΒ ώστε να της δοθεί η έγκριση να διαθέτει υπηρεσίες ασθενοφόρων έχει απορριφθεί».