Η τραγική κατάσταση που υπάρχει στο εθνικό σύστημα υγείας αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας αναισθησιολόγος για την πραγματοποίηση χειρουργείου μεταμόσχευσης οργάνου την Τρίτη.

Ads

Ειδικότερα, ένας 59χρονος άνδρας επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Ιπποκράτειο για την τοποθέτηση μοσχεύματος ήπατος, το οποίο προήλθε από ασθενή που απεβίωσε στο Αττικό Νοσοκομείο στην Αθήνα, με βάση την επιθυμία των οικείων του.

Ωστόσο, οι θέσεις των δύο -ζωτικής σημασίας- για την εγχείρηση αναισθησιολόγων ήταν κενές και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Για να μπορέσει να γίνει τελικά το χειρουργείο ζητήθηκαν αναισθησιολόγοι από την Αθήνα, οι οποίοι μετακινήθηκαν αυθημερόν από το Λαϊκό Νοσοκομείο στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων παραμένει, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα υγειονομικοί και νοσηλευτές, κυρίως στις μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη. Μάλιστα, 38 ζευγάρια παραμένουν, αυτή τη στιγμή, στην αναμονή για πάνω από έναν χρόνο.