Χωλαίνει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ήπειρο, με τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες που υλοποιούν τα σχετικά προγράμματα να «βουλιάζουν» υπό το βάρος της υποχρηματοδότησης και τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές να είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες.

Ads

Ήδη οι εργαζόμενοι στις μονάδες της «Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου – ΕΠΡΟΨΥΗ», έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καθώς η κεντρική εξουσία καθυστερεί χαρακτηριστικά την καταβολή των απαιτούμενων κονδυλίων που αυτή τη αγγίζουν τα 600.000. Όλα αυτά φυσικά σημαίνουν υπολειτουργία των προνοιακών δομών και έλλειψη παροχής βοήθειας για τους ψυχικά πάσχοντες.

Με την εφαρμογή της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης έγινε κατανομή της χώρας σε τομείς. Η Ήπειρος κατανεμήθηκε σε δύο τομείς. Ο πρώτος περιλαμβάνει τους νομούς Πρέβεζας και Άρτας και ο δεύτερος τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Η ΕΠΡΟΨΥΗ ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκαν στα Ιωάννινα με ασθενείς από τη Λέρο στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης. Αργότερα ακολούθησαν στο ίδιο πλαίσιο παρεμβάσεις στο Δρομοκαΐτειο, μέσω του εθνικού προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ το οποίο εντάχθηκε, από το υπουργείο Υγείας, στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Ο δεύτερος ξενώνας της εταιρείας φιλοξενεί αυτούς τους ασθενείς. Η ΕΠΡΟΨΥΗ λειτούργησε ως συνεργάτης στο πλαίσιο του ΨΥΧΑΡΓΩΣ αφού η κυβέρνηση την ενέταξε στα εξελισσόμενα μέχρι σήμερα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, αναμένεται η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Στη δεύτερη φάση του ΨΥΧΑΡΓΩΣ λειτούργησε το οικοτροφείο «Αστερισμός», στο Κάτω Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το ψυχιατρείο της Κέρκυρας και ιδρύθηκαν: από την εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης το οικοτροφείο «ΝΟΣΤΟΣ» στην Κόνιτσα και «ΝΕΑ ΑΡΧΗ», στην περιοχή Ιωαννίνων από την TACT HELLAS. Και οι δύο είναι αστικές – μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Στόχος το οριστικό κλείσιμο του ψυχιατρείου της Κέρκυρας και η λειτουργία μικρών ψυχιατρικών τμημάτων για ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία στον τόπου όπου διαμένουν.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σε παλαιότερο φύλλο της «Ελευθεροτυπίας» η γ.γ. της ΕΠΡΟΨΥΗ Ιωάννα Καραπατάκη-Φίλιου «το δίκτυο δεν μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά γιατί ο τομέας και η οριζόμενη τομεακή επιτροπή δεν έχουν δομηθεί με υπουργική απόφαση έτσι να ώστε δίνονται δικαιοδοσία και αρμοδιότητες. Πώς να εφαρμοστεί λοιπόν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και πώς να επεκταθεί με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;». Επισημαίνει ότι τα οικονομικά προβλήματα στην ΕΠΡΟΨΥΗ άρχισαν το 2008, με την ένταξη της Β’ Φάσης του ΨΥΧΑΡΓΩΣ στα ευρωπαϊκά προγράμματα επί ΝΔ, με την υποχρηματοδότηση να έρχεται ως συνέπεια της απολογιστικής χρηματοδότησης. Κάτι τέτοιο φυσικά επηρεάζει τη λεγόμενη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που στόχευε στην αποσυλοποίηση.

Παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ» με επιστολή προς την υπουργό Υγείας, στην οποία τονίζει την οριακή λειτουργία των μονάδων λόγω συσσωρευμένων χρεών, και ζητά τη βοήθεια-συνεργασία του υπουργείου για εξεύρεση βιώσιμης λύσης.