Την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στο εξωτερικό εκφράζει για Έλληνας γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, αναφέροντας ποιο θα μπορούσε να είναι το χειρότερο σενάριο.

Ads

Συγκεκριμένα, λώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Παυλάκης, σημείωσε ότι πρόκειται για «σοβαρό θέμα», καθώς τα δύο από τα συνολικά εννέα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι τους και χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση. Στην Αγγλία πρόσθεσε, τα κρούσματα κυμαίνονται από 70 έως 90.

«Χρειαζόμαστε χρόνο», πρόσθεσε ο ιατρός – ερευνητής μιλώντας για τις αιτίες της έξαρσης ηπατίτιδας. Όπως είπε τα τελευταία δεδομένα, χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο, «δείχνουν» ότι μπορεί να ευθύνεται ένας κοινός αδενοϊός, ο αδενοϊός 41, ο οποίος «δεν κάνει ηπατίτιδες».

Εξήγησε ότι θα μπορούσε να είναι και τελείως τυχαίο αλλά λόγω της συχνότητας εμφάνισης του εν λόγω αδενοϊού στα παιδιά που νοσούν «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη».
Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κοροναϊο, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα.

Ads

«Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μόνο που σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη είναι απόλυτα σαφές είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την έξαρση της ηπατίτιδας. «Πώς το ξέρουμε; Τα παιδιά αυτά είναι 1 – 2 χρονών, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε.

Μόσιαλος: Ποια η πιθανότερη αιτία

Από τη δική του μεριά, μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην ΕΡΤ ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας. Δεν έχουμε βρει κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας που θα δικαιολογούσε αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι μεγάλος όμως ο αριθμός παγκοσμίως” τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία τέσσερις ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας σε έναν χρόνο και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες» είπε και εκτίμησε ότι η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορεί τα περιστατικά αυτά να οφείλονται στο εμβόλιο κατά της Covid, στη λοίμωξη από κορονοϊό και στην απομόνωση των παιδιών ο Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νοσούν δεν είχε εμβολιαστεί. Αν σχετίζονται τα κρούσματα με την Covid, το πιο πιθανό είναι όχι αλλά γίνονται έρευνες που θα δείξουν.

«Δεν βρίσκω αυτό το ενδεχόμενο πιθανό» σημείωσε για το ενδεχόμενο πίσω από τα κρούσματα ηπατίτιδας να βρίσκεται ο εγκλεισμός των παιδιών. «Δεν υπάρχουν κρούσματα σε χώρες με μεγαλύτερα lockdowns» τόνισε.

«Είναι καλό να υπάρχει εγρήγορση παρά εφησυχασμός και να υπάρχει αργότερα ένα πρόβλημα. Αν το δούμε σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί είναι μικροί γι’ αυτό δεν χρειάζεται πανικός» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο τα βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ίκτερος, πυρετός, αλλαγή στο χρώμα των ματιών και του δέρματος, αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων και των ούρων, τάση για εμετό.

«Εάν οι γονείς εντοπίσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν» είπε κλείνοντας.