Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της. Τα παραπάνω μετάφερε ο Τζακ Λιου στον Έλληνα ομόλογο του Γιάννη Βαρουφάκη κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να «τα βρει» με τους δανειστές.

Ads

Ο Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές της. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο από τους δανειστές της κι ότι αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της με τη λιγοστή ρευστότητα που διαθέτει. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καθώς δεν είναι βιώσιμο.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της της Ομάδας των Είκοσι (G20), που αν και η Ελλάδα δεν είναι επίσημο θέμα συζήτησης, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα πηγαδάκια ανεπίσημων συζητήσεων.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερούς δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου» ανέφερε ο Τζακ Λιου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο.«Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά» πρόσθεσε ο Τζακ Λιου.

Ads

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ από την πλευρά του, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου είπε ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναγκάσουν την άλλη πλευρά να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. «Έχουμε κοινό συμφέρον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία γρήγορα. Ας μην παίζουμε παιγνίδια», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, θα χρειαστούν ακόμα τουλάχιστον δύο εβδομάδες διαβουλεύσεων για μια συμφωνία, που πιθανόν να κλείσει πριν από το συμβούλιο του Eurogroup την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν η Αθήνα κληθεί να αποπληρώσει μια μεγάλη δόση του δανείου της.

«Το να μην υπάρξει συμφωνία θα δημιουργούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της» τόνισε ο Λιου μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και υπογράμμισε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος

«Είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες να κάνουμε σημαντική πρόοδο, να αποκτήσει ορμή η διαδικασία, είπε από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ. «Χρειάζεται να υπάρξει ένα συνεκτικό πακέτο, και αυτό σαφώς θα πάρει αρκετές εβδομάδες συζητήσεων ή περισσότερο», σημείωσε.