Οι ΗΠΑ και η Κολομβία βρέθηκαν στο χείλος ενός εμπορικού πολέμου την Κυριακή, αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής συμφώνησε να δεχτεί στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν απελαθέντες μετανάστες, μετά το αρχικό «μπλόκο».

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει με δασμούς και κυρώσεις την Κολομβία για να την τιμωρήσει επειδή νωρίτερα αρνήθηκε να δεχθεί στρατιωτικές πτήσεις που μετέφεραν απελαθέντες στο πλαίσιο της σαρωτικής καταστολής της μετανάστευσης.

Όμως, σε δήλωσή του αργά την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Κολομβία συμφώνησε τελικά να δεχθεί τους μετανάστες και ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει τις απειλούμενες κυρώσεις.

Απελαθέντες μετανάστες: Κάνει πίσω η Κολομβία

«Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει συμφωνήσει με όλους τους όρους του προέδρου Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής όλων των παράνομων αλλοδαπών από την Κολομβία που επιστρέφονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ, χωρίς περιορισμό ή καθυστέρηση», αναφέρεται.

Ads

Τα σχέδια διαταγμάτων για την επιβολή δασμών και κυρώσεων στην Κολομβία «θα κρατηθούν σε εφεδρεία και δεν θα υπογραφούν, εκτός εάν η Κολομβία δεν τιμήσει αυτή τη συμφωνία», προστίθεται.

«Τα σημερινά γεγονότα καθιστούν σαφές στον κόσμο ότι η Αμερική είναι και πάλι σεβαστή. Ο Πρόεδρος Τραμπ … αναμένει από όλα τα άλλα έθνη του κόσμου να συνεργαστούν πλήρως για να αποδεχθούν την απέλαση των πολιτών τους που βρίσκονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε δήλωσή του αργά την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Λουίς Ζιλμπέρτο Μουρίγιο δήλωσε: «Έχουμε ξεπεράσει το αδιέξοδο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

«Η κυβέρνηση της Κολομβίας… έχει έτοιμο το προεδρικό αεροπλάνο για να διευκολύνει την επιστροφή των Κολομβιανών που επρόκειτο να φθάσουν στη χώρα σήμερα το πρωί με πτήσεις απέλασης».

Η δήλωση δεν ανέφερε συγκεκριμένα ότι η συμφωνία περιλάμβανε και στρατιωτικές πτήσεις, αλλά δεν διαψεύδει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΗΠΑ: Οι απειλές Τραμπ στην Κολομβία για να δεχθεί απελαθέντες μετανάστες

Το σχέδιο μέτρων της Ουάσινγκτον, το οποίο τώρα τέθηκε σε αναμονή, περιλαμβάνει την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα κολομβιανά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα ανέβαιναν στο 50% σε μία εβδομάδα, ταξιδιωτική απαγόρευση και ανάκληση βίζας για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κολομβίας, καθώς και έκτακτες κυρώσεις στο υπουργείο Οικονομικών, τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Τραμπ απείλησε επίσης να διατάξει ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους σε Κολομβιανούς υπηκόους και φορτία. Πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας για τις πτήσεις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την επεξεργασία θεωρήσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπογκοτά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο απείλησε κι εκείνος με εφαρμογή δασμών 25% στα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ – Κολομβία: Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η Κολομβία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Επίσης, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κολομβίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου του 2006 που δημιούργησε 33,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμφίδρομο εμπόριο το 2023 και εμπορικό πλεόνασμα 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.

Πάντως, ο Γκουστάβο Πέτρο καταδίκασε νωρίτερα τις στρατιωτικές πτήσεις απέλασης και δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιούσε ποτέ επιδρομή για την επιστροφή Αμερικανών με χειροπέδες στις ΗΠΑ.

«Είμαστε το αντίθετο από τους Ναζί», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Είπε ωστόσο επίσης ότι η Κολομβία θα υποδεχόταν τους απελαθέντες μετανάστες με πολιτικά αεροπλάνα και προσέφερε το προεδρικό του αεροπλάνο για να διευκολύνει την «αξιοπρεπή επιστροφή» τους.