Η εσωτερική τρομοκρατία στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά το 2009 μετά τις ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου του 2008, τονίζει η ετήσια έκθεση των ΗΠΑ για την τρομοκρατία που δημοσιεύτηκε χθες.

Ads

Η έκθεση αναφέρει ότι στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς σημειώθηκαν περισσότερα από 430 περιστατικά ασφάλειας, πολύ περισσότερα από αυτά που είχαν καταγραφεί σε κάθε ένα από τα προηγούμενα 20 έτη. Τα περιστατικά ορίζονται ως περιστατικά που περιλαμβάνουν εμπρησμούς, και επιθέσεις με εκρηκτικά, αλλά και επιθέσεις με τη χρήση μικρών όπλων και χειροβομβίδων. Οι στόχοι ήταν όλο και περισσότερο επιχειρήσεις και υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ στις επιθέσεις υπήρξε αυξημένη χρήση στρατιωτικών όπλων, αναφέρεται.

Ειδική αναφορά γίνεται στην «Σέχτα Επαναστατών» και τον «Επαναστατικό Αγώνα». Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο Επαναστατικός Αγώνας έλαβε την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και για τοποθέτηση βομβών σε οικονομικούς στόχους όπως η Citibank και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι στο μεταξύ «εμφανίστηκε μία άγνωστη ομάδα, η «Σέχτα των Επαναστατών» η οποία έλαβε την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και άλλων στόχων. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η δολοφονική επίθεση στις 17 Ιουνίου 2009 εναντίον αστυνομικού που προστάτευε μάρτυρα» που είχε καταθέσει για τον ΕΛΑ.

Ads

«Στις 27 Οκτωβρίου άγνωστοι χτύπησαν το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής χρησιμοποιώντας ΑΚ 47, και τραυμάτισαν σοβαρά έξι αστυνομικούς και έναν πολίτη. Δυο οργανώσεις, η “Αντάρτικη Ομάδα Τεροριστών” και η “Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς”, ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη για την επίθεση στην Εθνική Ασφαλιστική, στις 27 Δεκεμβρίου» αναφέρει η έκθεση και προχωρά στις δικαστικές εξελίξεις γύρω από τη 17 Νοέμβρη και τον ΕΛΑ:

«Οι εφέσεις οκτώ καταδικασθέντων μελών της “17 Νοέμβρη” εξετάσθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο. Οι δημόσιοι κατήγοροι προέτρεψαν το Δικαστήριο να διατηρήσει τις καταδίκες, αλλά εισηγήθηκαν να εξετασθεί η μείωση των ποινών για δυο από τους καταδικασθέντες. Στις 3 Δεκεμβρίου, ένα εφετείο ακύρωσε τις καταδίκες τριών μελών του “ΕΛΑ” οι οποίοι το 2004 είχαν αρχικά καταδικασθεί σε 25 χρόνια κάθειρξη ο καθένας για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 1994, 48 απόπειρες δολοφονίας με βόμβα, και 42 βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες επίθεσης, αν και είχαν αφεθεί ελεύθεροι για λόγους υγείας και άλλους λόγους, εν αναμονή εφέσεων σε διαφορετικές αποφάσεις το 2005 και το 2006».

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν αφήνουν τίποτα εκτός και συνεχίζουν αναφέροντας ότι «στη διάρκεια της χρονιάς αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί επιτέθηκαν σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, κατοικίες πολιτικών, και άλλους “ιμπεριαλιστικούς-καπιταλιστικούς” στόχους με βόμβες μολότοφ και άλλα μέσα. Καθώς οι επιθέσεις αυτές συνήθως πραγματοποιούνταν μετά τις ώρες εργασίας, λίγα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, και δεν υπήρξαν νεκροί. Αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν στόχο».

Ακόμα αναφέρεται ότι «Στις 10 Ιανουαρίου μια ομάδα διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης που πετούσαν πέτρες, προκάλεσε καταστροφές στην αμερικανική πρεσβεία στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα».

Αναφορά γίνεται και στους μετανάστες που εισρέουν στη χώρα από τη Μ. Ανατολή και τη Νότια Ασία: «Η Ελλάδα αποτελεί όλο και περισσότερο σημείο εισόδου στην ΕΕ για παράνομους μετανάστες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, και υπήρξε ανησυχία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα, ειδικότερα μέσω του Αιγαίου, αυξήθηκε δραματικά το 2008 και το 2009. Περισσότεροι από 100 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες ετησίως συνελήφθησαν. Μισοί από αυτούς προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ελληνικές Αρχές συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Κοντέινερς, και συνεργάσθηκαν με Αμερικανούς αξιωματούχους στην ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και στην εκπαίδευση Ελλήνων αξιωματικών στους τομείς της ασφάλειας και του ελέγχου των συνόρων όπως και μελών του δικαστικού κλάδου. Η Ελλάδα συνέχισε τη συμμετοχή της στη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν, προσφέροντας μηχανικούς και άλλες δυνάμεις υποστήριξης.

ΗΠΑ: Ιράν, Σουδάν, Συρία και Κούβα στη «μαύρη λίστα» όσων υποστηρίζουν την τρομοκρατία

Στη «μαύρη λίστα» των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία παραμένουν το Ιράν, το Σουδάν, η Συρία και η Κούβα, σύμφωνα με την έκθεση. Εκτός κατάφερε να μείνει η Βόρεια Κορέα.

«Το Ιράν παρείχε υποστήριξη στους εξτρεμιστές στην περιοχή του, έχοντας άμεση επίπτωση στις διεθνείς προσπάθειες, που γίνονται για την προώθηση της ειρήνης, απείλησε επίσης την οικονομική σταθερότητα του Κόλπου, έθεσε σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη στον νότιο Λίβανο και υπονόμευσε την ανάπτυξη της δημοκρατίας», τονίζει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι το 2009 οι τρομοκρατικές επιθέσεις παρουσίασαν μείωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν, το 2009, 10.999 επιθέσεις, που στοίχισαν την ζωή 14.971 ανθρώπων, ενώ το 2006 είχαν προχωρήσει σε 14.443 επιθέσεις με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 22.736.

«Η αλ Κάιντα έχει υποστεί σημαντικές αποτυχίες, αλλά η απειλή της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι πιο διάχυτη», προειδοποιεί επίσης το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην έκθεση.

«Η δράση της οργάνωσης έχει διαταραχθεί από τις επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στις περιοχές των φυλών στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς και από το γεγονός ότι αρκετά ηγετικά στελέχη της έχουν εξαλειφθεί. Η συγκέντρωση κεφαλαίων, η στρατολόγηση και η προετοιμασία επιθέσεων έξω από την περιοχή έχει γίνει πιο δύσκολη», προσθέτει η αμερικανική διοίκηση. «Η αλ Κάιντα έχει αποδείξει ότι είναι μία προσαρμόσιμη και ελαστική τρομοκρατική ομάδα, η επιθυμία της οποίας είναι να επιτεθεί στις ΗΠΑ», προσθέτει η έκθεση.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, αύξηση παρουσίασαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις ειδικά στο Αφγανιστάν το 2009. Πραγματοποιήθηκαν 2.126 επιθέσεις, ενώ το 2008 πραγματοποιήθηκαν 1.222. Αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των νεκρών το 2009, αφού από 5.430 που ήταν το 2008, πέρυσι έφτασε στους 7.584.