Αμετάβλητος παρουσιάστηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο, μετά από ένα δίμηνο πτώσης, και διαμορφώνεται εκ νέου στις 74 μονάδες, σύμφωνα με την Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ.

Ads

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, το κλίμα στους επιμέρους τομείς της οικονομίας είναι μικτό: στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης δεν μεταβάλλεται, ενώ η υποχώρηση που καταγράφεται στις Υπηρεσίες είναι οριακή. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται το Λιανικό Εμπόριο, με αισθητή μείωση του σχετικού δείκτη, ενώ στις Κατασκευές σημειώνεται μεν άνοδος, αλλά από μια πολύ χαμηλή βάση.

Από την πλευρά της ζήτησης σταθεροποιείται η καταναλωτική εμπιστοσύνη, πάντα όμως αντανακλώντας την έντονη απογοήτευση. Αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται πάνω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα – όταν ο φόβος της χρεοκοπίας είχε αναδειχθεί εμφατικά και για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο – έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, υποδηλώνοντας σταδιακή εξασθένηση των προσδοκιών.

Οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών δεν μπορούν εύκολα να σταθεροποιηθούν σε ένα γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας και γενικευμένης δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομίας, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή παρατείνεται και το μίγμα των επιβαλλόμενων μέτρων γίνεται πιο απαιτητικό.

Ads